На ГКПП "Капин Андреево": Идва "Фронтекс" и откриват нова лаборатория за пестициди

На работно посещение в България пристига изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" Ханс Лейтенс.


В рамките на днешния ден Лейтенс и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов ще посетят граничния пункт Капитан Андреево и ще присъстват на церемонията по откриване на граничното полицейско управление в Болярово.

Междувременно министър-председателят акад. Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев ще открият Държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП „Капитан Андреево“.

Капацитетът на лабораторията ще осигури своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Инвестицията е на стойност 2 милиона лева, а средствата са осигурени от държавния бюджет. С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България.

ГПУ - Болярово беше закрито през юни 2022 г. със заповед на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. След реформата служителите бяха пренасочени към структурите в Елхово, Малко Търново и Резово. Дейността на граничната структура бе частично възстановена от вътрешния министър Иван Демерджиев.


Ръководството на Община Болярово и жителите на крайграничната община продължиха да настояват структурата да бъде възстановена в пълен кадрови състав с над 100 гранични служители и да е ситуирана отново в Болярово заради мигрантския натиск и сигурността в района.

В продължение на година и половина бяха изхпратени искания до всички институции в България, включително до президента, министър-председателя, областния управител, народните представители от област Ямбол.

ГПУ отново ще се помещава в предоставената от общинската администрация сграда за безвъзмездно ползване. Община Болярово съдейства на МВР и за ремонта ѝ. /БГНЕС