На кафе в Сингапур само след ваксинация

Властите в Сингапур затегнаха ограниченията за неваксинирани жители на страната заради нови огнища на коронавирус, съобщи министърът на здравеопазването Он Е Кун.

„Считано от 13 октомври само напълно ваксинирани жители, както и деца до 12-годишна възраст ще могат да посещават всякакви места за обществено хранене, а всички останали ще имат право да си вземат единствено храна за вкъщи“, отбеляза той. На една маса в кафене или ресторант се разрешава да седят не повече от двама посетители, каза още министърът. Доскоро се правеха изключения за хранителните блокове на открито.

Само при наличието на две дози ваксина ще се разрешава посещение в големи търговски центрове, с изключение на супермаркетите, както и на туристически обекти, в паркове за развлечения и други, подчерта Он Е Кун.

От 10 автуст, когато ваксинираното население на страната достигна 80%, властите започнаха така наречения подготвителен етап за живот с COVID-19, когато коронавирусът от пандемия премине в ендемия. Тогава бяха свалени много социално-икономически ограничения, предимно за напълно ваксинирани. По това време новозаразените за денонощие варираха между 20 и 30 души, но след отмяната на ограниченията броят им започна да нараства стремително, като в момента те надхвърлят 3 500 души за денонощие. Въпреки това правителството подчертава, че не възнамерява да връща карантинния режим, а вместо това ще налага отделни ограничения. /БГНЕС

Сингапур / Сингапур