На новия площад "Света Неделя" ще има и пейки от дишащ бетон за по-чист въздух

До 11 септември жителите на София ще могат да дадат своето мнение и препоръки за предстоящата реконструкция на емблематичния площад "Св. Неделя". Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков при представянето на окончателния идеен проект, дело на италианското архитектурно студио "Фуксас", предаде репортер на БГНЕС.

Според Здравков площадът ще стане модерен, но ще запази своя дух, запазва се и автомобилното движение.

Здравков подчерта, че в проекта за обновяване на пространството на площада растителността е увеличена почти двойно както е поискал истоличният кмет Йорданка Фандъкова.

Той коментира, че има подобрение на целия проект, както и по отношение на дизайна и добави, че настилката ще бъде гранитна.

"При стартирането на проектните работи направихме пълно заснемане на подземната инфраструктура, това е част от промяната в проекта, защото се оказа, че има колектор, който преминава по южния тротоар по „Тодор Александров“. Той наложи промяната на композиционното решение на входовете, които бяха предвидени пред хотел „Балкан“. Но считам, че предложеното решение с преместването на асансьора от западната страна на стълбището, дава една добра възможност за този площад да получи своята съвсем нова реконструкция",обясни главният архитект.

Здравков добави, че автобусите ще спират в специално изграден джоб на бул. „Тодор Александров“, а кръстовището пред здравното министерство ще стане пешеходно. От там ще преминават само трамваите, чиито спирки ще бъдат една срещу друга, а в тях ще има и санитарен възел за обкествено ползване.

Здравко Здравков обяви и какви ще бъдат предстоящите стъпки.

„Оттук нататък стъпките, които предстоят, ще ни дадат една възможност в рамките на идната година да стартираме работа по реконструкцията. След 11 септември ще обобщим тези мнения с екипа, с който работим от страна на „Фуксас“, като задачата е да изработи технически проект до края на годината, тоест, в началото на следващата година да имаме работещ проект по всички части, като се започне от настилките и се премине до осветлението“, обясни той.

Здравков добави, че осветлението на площада е решено с три вида осветителни тела, като те ще бъдат специално създадени за площада.

„Видяхте три концепции за осветление - с осветление по дърветата, с осветление от подовите настилки, плюс тези модерни осветителни тела, и се преминава към цялата контактна мрежа и всички части, които касаят релсовия път, след което имаме доста тромав, важен процес по съгласуване на всички проектови документации с всички ведомства, след което - разрешение за строеж. Надявам се да се справим с всичко това до 2021 година, за да можем до края на 2021 да стартираме работа“, заяви той и предвиди, че реконструкцията на пространството ще стане на етапи.

„Моето виждане е реализацията да стартира от ул. „Алабин“ към ул. „Пиротска“, за да се направи връзката с пешеходни пространства, която да даде възможност за удължаване на бул. „Витоша“ през „Света Неделя“ до ул. „Съборна“. Вторият етап, най-вероятно, ще е затваряне на бул. „Ал. Стамболийски““, обяви главният архитект на София и посочи, че настилките и обхватът на проекта стигат до ул. „Леге“ в едната посока.

Арх. Масимилиано Фуксас от едноименното архитектурно студио се включи по телефона и благодари за дадената възможност площадът да бъде реконструиран по техен проект.

„За нас е важно площадът да е пешеходен и да прави връзка с пешеходните зони в града“, каза той.

От своя страна главният архитект Здравко Здравков заяви, че чрез реализацията на този проект ще изпълни искането на хората да се махнат автомобилите от там като единствено ще се запази достъпът с автомобил до църквата и дома на патриарха.

Антонио Марселия от архитектурното студио „Фуксас“, които присъства чрез видеоконферентна връзка, представи проекта и даде детайли по него. Той подчерта, че за тях е било важно да удовлетворят първоначалните забележки, но най-важното, от което са се водили, е, запазването на връзката на площада с историята.

„На площада ще има фонтани в три основни зони. Смятаме, че те ще привличат хората. Запазили сме и едно свободно място за провеждане на мероприятия, което може да се превърне и в сцена за културни събития“, посочи той.

От думите му стана ясно, че от лампите на площада ще може да заредим телефона си последством usb, контакт. Върху стълба на осветителното тяло ще има още високоговорител, вградени камери. Лампите ще завършват с фотоволтаичен панел, като по този начин те ще произвеждат и ток.

„С високотехнологични пейки ще бъде оборудван площадът. Те ще са от дишащ бетон, който се използва и за пречистване на въздуха. Седалката ще е дървена“, обяви още чуждестранният архитект.

В района ще бъдат изградени и станции за зареждане на електромобили, тъй като по думите му това е бъдещето на света. /БГНЕС