На онлайн платформи се продават незаконни и опасни играчки

В индустрията на играчките има съобщение за Amazon, Alibaba, eBay и Wish: Спрете да играете с безопасността на децата, съобщи „Политико“.

Според проучване, проведено от търговската асоциация Toy Industries of Europe (TIE), огромните 97 процента от 193 играчки, закупени чрез тези онлайн пазари, не отговарят на правилата за безопасност на играчките на ЕС, а 76 процента от уж безопасни играчки са направо опасни.

Проучването, проведено в Дания, Франция, Германия, Италия, Холандия, Испания и Швеция, открива играчки за баня, съдържащи опасни химикали, плюшени мечета с остър метал и дрънкалки с малки разглобяеми части, широко достъпни в интернет. В повечето случаи е невъзможно да се привлече никой към отговорност; 83 процента от закупените играчки нямаха информация за продавачите.

И от TIE искат законодателството на ЕС да се промени.

„Важното е, че онлайн пазарите се разпознават като играещи роля във веригата на доставки. Всички останали са отговорни с изключение на платформите “, каза генералният директор на TIE Катрин Ван Рит.

TIE се присъединява към хор на гласове, включително собственици на търговски марки и потребителски организации, притискайки Европейската комисия да налага повече задължения на компаниите за електронна търговия.

Комисията има редица възможности за това: Тя би могла да преразгледа директивата за безопасност на продуктите или да наложи изисквания чрез Закона за цифровите услуги - набор от правила за това как онлайн платформите се справят с незаконното съдържание и продуктите, които трябва да бъдат представени до края на годината.

Новото законодателство ще определи „задълженията за надлежен процес“ за дигиталните услуги, включително онлайн пазарите, чрез които продуктите влизат на пазара на ЕС, заяви Вернер Щенг, член на кабинета на изпълнителния вицепрезидент на Комисията Маргрет Вестагер, по време на семинар тази седмица.

Констатациите на TIE са в съответствие с друго проучване, публикувано по-рано тази година, проведено от европейски организации на потребителите, което установи, че две трети от тестваните артикули, закупени онлайн, не отговарят на правилата на ЕС за безопасност на продуктите.

Лобито за играчки очаква законодателството на ЕС да изисква платформите да проверяват продавачите от трети страни; да реагират, когато се забелязват незаконни продукти и да се гарантира, че те не се появяват отново (т. нар. задължения за сваляне и спиране); и да предприемат проактивни действия, за да гарантират, че опасните играчки да не бъдат пуснати за продажба в Европа, заяви Ларс Вогт, старши служител на TIE по политиката, който беше и ръководител на проекта за доклада.

Според TIE, Amazon е единствената онлайн платформа, която е сигнализирала с флагчета заподозрени играчки пред националните органи за надзор на пазара. Въпреки че всички платформи, освен Wish, свалиха опасните играчки, когато бъдат уведомени, на пръв поглед идентични списъци скоро се появяват отново. AliExpress и eBay също не информираха потребителите, че са закупили опасни или незаконни играчки.

Alibaba, Amazon и eBay подписаха обещанието за безопасност на продуктите на Европейската комисия , с което се ангажират да предприемат допълнителни мерки. Според проучването на TIE, те не са се представили по-добре от Wish, китайска платформа за електронна търговия, която не е част от обещанието.

И четирите онлайн пазара, споменати в проучването, защитиха своите практики.

Както Amazon, така и Alibaba заявиха, че имат проактивни мерки за предотвратяване на продажбата на подозрителни продукти. Wish каза, че продавачите на неговите платформи са длъжни да спазват местните закони и стандарти за безопасност. eBay заяви, че не може да коментира доклад, който не е виждал, но настоява, че компанията винаги проучва отчетените списъци и казва, че между март 2019 г. и март 2020 г. филтрите за сигурност на платформата автоматично блокирали 4 милиона обяви от съображения за безопасност на продуктите. /БГНЕС