На първо четене: Купуваме още 8 самолета F-16

Депутатите одобриха на първо четене решението за покупка на още 8 военни самолета F-16 Blok 70. Те ще струват на страната ни 2, 6 млрд. лв. , предаде репортер на БГНЕС.

1,292 млрд. долара ще струват покупката на самите самолети и за обучение на пилоти; 24,4 млн. долара ще са за покупка на авиационни управляеми ракети, а 3,67 млн. долара ще струва придобиването на многофункционална система за разпределение на информация - съвместна тактическа радиосистема.

Първите осем самолета F-16 Blok 70, които вече са платени от България, трябва да пристигнат през 2025 г., а новите осем самолета трябва да бъдат в страната през 2027 г.. Те ще се ползват за еър полисинг.

Плащането на втората покупка самолети ще бъде разсрочено за период от 10 години.

БГНЕС припомня, че по-рано днес покупката на допълнителните 8 самолета идва след като през 2019 г. страната ни сключи договор за малко над 2,2 млрд. лева със САЩ за първите осем.

ГЕРБ, ДПС, ДБ и ПП вече обявиха подкрепата си за проекта, БСП и "Възраждане" са против, "Български възход" също подкрепиха решението на първо четене.

"Цените са прогнозни, в договорите пише, че американката страна може да повиши цените с 10% без уведомление, но същото касае цената на резервните части и цената на услугите. Никъде не пише колко ще струват резервните части и колко ще струват услугите по поддържането на самолета", коментира Румен Гечев от БСП. "Така доставчикът иска да подпишем празен чек за вторите осем F-16. Няма никакви гаранции за качеството на самолетите, обслужването, резервните части и никакви гаранции няма, ако се случи нещо с доставката на изтребителите", категоричен бе социалистът.

"Докарахме се дотам 30 години ВВС, но и българската армия да са в състоянието си, в което бяха през 1989 г. - да няма нови самолети и да няма модернизация на армията", коментира Ивайло Мирчев от ДБ.

"Пилотите в Граф Игнатиево догодина на метла ли ще летят, или на рамка за евроатлантическо партнорство", попита пък Николай Дренчев от "Възраждане"./БГНЕС