На първо четене: Държавата опрощава дълговете на вероизповеданията

Депутатите гласуваха на първо четене промените в Закона за вероизповеданията, с които им се опрощават около 8,2 млн. лева неплатени публични задължения до 31 декември 2018 г., предаде репортер на БГНЕС.

Вносители на законопроекта са от ГЕРБ и ДПС, а в мотивите си те пишат, че финансовата амнистия е в изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи. Според вносителите актът на опрощаване е въпрос на държавна финансова политика и не засяга религиозни права и не ощетява никое вероизповедание.

От Българската православна църква обявиха, че нямат задължения към държава, а вече стана ясно, че най-големи задължения имат от Главното мюфтийство. Тази сума е натрупана основно от неизплатени осигурителни вноски.

Срещу законопроекта възразиха остро от „Обединени патриоти“. „Предлагам да променим името на закона и да го наречем „Закон за вероизповеданията в полза на Главното мюфтийство“. Това ще една добра илюстрация на това, което се върши в залата“, заяви Искрен Веселинов. Той обяви, че всички депутати от патриотите са против законопроекта.

В дебата думата взе и лидерът на НФСБ Валери Симеонов, според когото парламентът е рекетиран от една парламентарна група, визирайки ДПС. „За пореден път Народното събрание трябва да бъде поставено на колене. България трябва да бъде поставена на колене, в разрез със законите“, смята Симеонов. „Въпросните 8 млн. лв. са напълно във възможностите на ДПС и на кръговете от фирми – да си ги платят“, каза още Симеонов. Той призова коалиционния си партньор ГЕРБ да не се хваща на „тази въдица“ и да не приема законопроекта, който според него цели единствено да покаже на парламента, че „ДПС командва парада“ и „без ДПС нищо не става“.

Промените защити председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е техен съвносител. „Нека не делим България на мюсюлмани и християни или на друга религия. Това няма да доведе до нищо добро и само може да ни отдалечи от това, което са завещали нашите деди. В момента България е ценна със своето многообразие от различни вероизповедания. България е ценна с това, че успя да запази етническият мир и всеки един, който участва в политическия живот на страната е допринесъл за това“, смята Цветанов. Той призова депутатите към отговорност по тази тема и припомни, че решението за финансиране на вероизповеданията е взето на Консултативен съвет по национална сигурност при президента.

„Нека не се заиграваме с етническия мир, защото крайни изказвания по тази тема могат да доведат до противопоставяне, което ни, като държава-членка на ЕС, не трябва да допускаме“, допълни още Цветанов. /БГНЕС