На първо четене: Поставени под карантина гласуват с подвижна кутия

Поставените под домашна карантина и заразените с COVID-19 пациенти, настанени в лечебно заведение, ще могат да упражнят правото си глас с подвижна избирателна урна или разкрита специална избирателна секция.

Това решиха депутатите с одобрените на първо четене промени в Закона за мерките по време на извънредното положение, предаде репортер на БГНЕС.

Новите текстове, предложени от управляващите от ГЕРБ, целят да гарантират правото на глас на всички избиратели по време на парламентарния вот, насрочен за 4 април, който ще се проведе в условията на епидемична обстановка. Предложението получи подкрепата на 128 депутати в пленарната зала, 45 гласуваха „против“, а 9 се въздържаха.

Централната избирателна комисия (ЦИК) пък трябва да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.

Текстовете очаквано предизвикаха спор между управляващи и опозиция.

„Така написан законът, той създава повече хаос, отколкото да решава проблеми. С промените се дават несвойствени задължения на ЦИК“, смята Филип Попов от БСП. „ЦИК не е медицински и здравен орган. ЦИК не може да издава медицински протокол. Здравните власти трябва да издадат протокол, а ЦИК да го приложи в своите методически указания“, посочи той по време на дебатите.

Опозицията обвини управляващите за това, че отново „прехвърлят топката“ на ЦИК, давайки за пример и организацията на машинния вот.

Според проф. Станислав Станилов от „Атака“ най-големият проблем би бил самата дата на изборите – 4 април. „Най-големите зарази стават, когато в голямо помещение присъстват много хора“, посочи той и подчерта, че заради студеното време през този месец няма как да се гарантира проветряването на помещенията за гласуване.

Подкрепа за промените дойде от ДПС. Според Хамид Хамид мерки са необходими и тяхното място е именно в закона за извънредното положение. Депутатът обаче подчерта, че е необходим и „дух на диалог“ за евентуално прецизиране на текстовете.

От ГЕРБ пък дадоха за пример Португалия, която е съпоставима с нашата страна по територия и население. Там, на последните избори, карантинираните граждани също са гласували с подвижна избирателна урна, но разликата е във възможността за предварителното упражняване на правото на вот. /БГНЕС