На пазар за живо коледно дърво, предлагат се и елхи от Дания

В първия ден на декември започнаха продажбите на елхи по пазарите. Една от изненадите тази година са елхи, внос от Дания. Продавачът Илия Димитров каза пред БГНЕС, че цените им започват от 35 до 100 лева, като при тях се продава и елха на цена от 1100 лева.

„Предлагаме живи елхи в саксия, които впоследствие може да се засадят, и рязани елхи. Те се внос от Дания и хората ги отглеждат специално за тази цел и не се налага изсичане на гори“, заяви Димитров.

Попитан дали елхите в саксии умират в домашни условия, той обясни, че това би могло да се случи само, ако в помещението се поддържа температура над 30 градуса.

„Не изпадат бодличките на растенията, които са в саксии. В момента са заспали за зимата, напролет се събуждат и почват да дават нов растеж“, поясни продавачът и добави, че ще продава елхи до 23-ти декември.

Минувачи обаче остават на мнение, че предпочитат да посрещнат Коледа с изкуствено дърво, а не с живо.

„Ползвам изкуствена. Наскоро се запознах с една кампания за елхи, които се продават в саксии, но смятам, че умират у дома и затова не предпочитам да ползвам. Изкуствената елха е най-доброто нещо, което може да се използва вместо да се унищожават дръвчета“, убеден е Генади Цветанов.

Според Емил Давидов не трябва да се забранява продажбата на живи елхи, а да се намали.

„По принцип използваме истинска, но този път ще бъде неистинска“, заяви Давидов и с изненада устонови, че въпреки пандемията има такъв пазар. /БГНЕС