На прага на четвъртата вълна: Масово без маски по столичните пазари

Клиенти и продавачи без предпазна маска за лице са честа гледка по столичните пазари, предаде репортер на БГНЕС.

След решението на здравните власи извънредната епидемична обстановка да бъде удължена до 31 август, служебният министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров издаде три нови заповеди, с които бяха въведени временни противоепидемични мерки на територията на страната заради идващата нова COVID-вълна. Съгласно една от новите заповеди на всички пазари, тържища или базари в страната трябва да бъде организирано еднопосочно движение на посетители, както и осигуряване на минимум 1,5 метра дистанция между тях. Освен това, въпреки че пазарите са на открито, работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Проверка на екип на медията ни на един от оживените пазари за плодове и зеленчуци в София показа, че малцина спазват изискването да покриват устата и носа си със защитна маска.

Едни оправдават действията си с незнанието си, че такова изискване съществува, а други с горещото време, което прави носенето на предпазна маска изключително неприятно. Въпреки това обаче здравните специалисти са категорични, че тя помага за ограничаване на разпространението на заразата, но ако се постави правилно.

За последното денонощия новите случаи на коронавирус у достигнаха 1047. Положителни са малко над 4,5% от направените 22 979 теста. Най-много са новите случаи в София - 211, следват областите: Пловдив - със 151 и Бургас - със 101 новоинфектирани. /БГНЕС