На прага на нова Ковид-вълна: Експерти призовават за често проветряване на помещенията

Войната с вируса на Ковид във въздуха е загубена. Две години след началото на пандемията, светът все още не използва едно от най-ефективните си оръжия срещу Ковид – правилното проветряване на обществените пространства, предупреждават експерти.

В момента светът е постигнал „крехък мир“ с Ковид, казва Антоан Флахо, директор на Института за глобално здраве към Женевския университет.

„С надеждата да спрем вълните на пандемията и да намалим смъртността, трябва да се ограничим нивото на заразяване, - нещо, с което ваксините не могат да се справят", казва Флахо пред АФП. „Затова на света му е нужна нова фаза в борбата с вируса: подобряване на качеството на въздуха в помещенията.“

Ковид се предава предимно по въздуха. Пренася се чрез големи капчици или фини аерозоли, когато заразеният човек диша - и още по-мащабно, когато говори, пее или крещи.

В затворено или лошо проветряемо помещение тези аерозоли могат да останат във въздуха, като значително увеличават риска от инфекция.

Въпреки че към момента СЗО приема, че Ковид може да се предаде от човек на човек в рамките на два метра както чрез капчици, така и чрез аерозоли, все още няма единно становище по отношение на предаването на вируса на закрито.

Екип от изследователи от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство и Университета в Бристол прегледаха 18 проучвания в няколко страни за предаване по въздуха. В изследване, публикувано тази седмица, те установяват, че хората могат да се заразят дори и когато са на повече от два метра разстояние.

Флахо призова правителствата да въведат задължително проветрение на обществените пространства, като се започне с училища, болници, обществен транспорт, офиси, барове и ресторанти.

„Точно както започнахме да филтрираме и пречистваме питейната вода в домовете в началото на 1900 г., би било хубаво някои домакинства да се оборудват с пречистватели на въздуха“, съветва експертът. /БГНЕС

Категории:

Тагове: