На Велика сряда Светата църква възпоменава като събитие предателството на Юда

На Велика сряда Светата църква възпоменава като събитие предателството на Юда. Това каза в интервю за БГНЕС ставрофорен иконом Борис Петров от Обрадовски манастир „Св. ВМЧК Мина“.

„Още след като Спасителят беше възкресил Лазар от гроба, еврейските първосвещеници, книжници и фарисеи бяха се сговорили да намерят сгоден случай и удобен момент, за да заловят и него, и самия Лазар, защото много от юдеите и от евреите оставяха своите стари вярвания и започваха да вярват и да следват спасителя Христос“, разказа ставрофорен иконом Борис Петров.

Той добави, че в този момент първосвещениците и фарисеи намират удобен инструмент в лицето на Юда, за да уговорят залавянето на Спасителя, а пък Юда, който и от по-рано проявявал известна корист, се съгласил за 30 сребърника да предаде Спасителя.

Духовното лице отбеляза, че ако това не се беше случило като събитие, Христос нямаше да бъде разпънат на кръста, нямаше да се случи Неговото възкресение, а и ние нямаше да имаме възможност да унаследим Царството небесно, защото, както и Св. Апостол Павел казва, ако не беше Христовото възкресение, празна щеше да бъде нашата вяра. „Затова и всяка сряда от годината е определена от църквата като ден за пост, именно заради това възпоменаване на предателството на Юда“, посочи ставрофорен иконом Борис Петров.

Според него това събитие би трябвало да накара всеки един от нас да се замисли дали със своя начин на живот, със своите дела, със своите постъпки, не се превръща в един малък Юда, предавайки Христос. „Защото ние като християни носим върху себе си Христовото име. С акта на кръщението се приобщаваме да станем членове на Светата църква, а със своите зли дела, със своите грехопадения, със своите постъпки спрямо Бога и спрямо ближните се явяваме предатели на Христос, затова трябва да се стремим да водим угоден на Бога живот, за да не се превръщаме в предатели като Юда“, заключи духовното лице. /БГНЕС