На Задушница пред военното гробище в РСМакедония: Да прочетем честно историята, без интерпретации

Днес на Архангелова (Войнишка) Задушница се състоя възпоменателна церемония на българските военни гробища в село Цапари, край Битоля, в съседна РС Македония, предаде репортер на БГНЕС. На церемонията, освен официални представители от България, присъстваха сдружения на граждани от РСМ с българско самосъзнание, както и представители на военно-дипломатическият корпус в Скопие, включително и от САЩ.

В Цапари са погребани загиналите при сражението при връх Червена стена през 1917 г., наричана още „македонската Шипка“. По време на Първата световна война тук е една от най-големите битки на българската армия с войските на Антантата. Местните хора в студ, мраз и непроходим сняг с мулета и волски впрягове, а често и на гръб, изнасяли по стръмните височини храна и вода на войниците от видинско, ломско, плевенско, свищовско, дошли да воюват за свободата на Македония. На връщане те прибирали телата на загиналите герои и ги погребвали като свои – офицерите в двора на църквата „Свети Георги“ в село Цапари, а войниците – в гробище, западно от храма. През 70-те години на ХХ век по времето на югославския диктатор Йосип Броз Тито войнишките гробища са напълно унищожени. Те са възстановени от Лука Станчев – българин с възрожденски дух през 2014 г.

"Днес, изправени пред военното гробище, си припомняме ужасите на войната. Същевременно ние днес решително заставаме зад принципите за отказ от насилие и агресия при решаване на проблемите...

Днешната кратка среща с историята ни припомня, че тя трябва да се прочете внимателно, възможно най-безпристрастно, абсолютно честно, като поредица от факти , а не техните тълкувания и интерпретации. Да се помни, но да не се повтаря, за да може да продължим напред обединени като приятели и съюзници. Така направихме ние, българите, през последното десетилетие и половина - помирени със своите съперници, погребали конфронтацията от студената война, без мегаломански амбиции, решени да градим нашето бъдеще в рамките на големи и знакови съюзи". Това каза българският посланик в Скопие Ангел Ангелов в началото на церемонията и подчерта: Никога не е късно да бъдат направени нови стъпки в тази посока, особена сега, когато отново от новинарските агенции чуваме старите думи за Балканското буре с барут.

Българският дипломат припомни и думите на големия български поет Димчо Дебелянов, който загива на 2 октомври 1916 година на македонския фронт. "Мъртвият не ни е враг". "Надявам се, че сме научили уроците от историята и ще продължим по единствения възможен път за нашия регион - пътят към мирна и просперираща Европа, като гаранция, че трагичните събития и жертви, които днес почитаме, никога няма да се повторят", каза още посланик Ангелов. /БГНЕС