НА ЖИВО: ГЕРБ решава какво да е бъдещето на управлението

В НДК започва Националното съвещание на ГЕРБ.

На форума председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и ръководството на партията представят проект за Споразумение за съвместно управление между коалиция ГЕРБ-СДС и коалиция „Продължаваме промяната-Демократична България“ до края на мандата на 49-ото Народно събрание.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО:

Томислав Дончев: Даваме последен шанс

Едно правителство е, за да работи и дава резултати. Освен Мария (Габриел) никой друг не дава резултати. Уважаеми колеги, аз се боя, че ротацията в този й вид към момента е по-скоро безсмислена.

Тези думи заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев отправи към актива на партията в НДК, където ще бъде представено коалиционното споразумение за управление на страната, предаде репортер на БГНЕС

Единственото съвършено сигурно е, че нещата не могат да продължават така. Министерски съвет не може да е нещо средно между стажантска програма и туристическа агенция, заяви Дончев.

Поради всички ултиматуми, които получихме може да отидем на избори. Има ли нужда републиката от избори, по-скоро не. Има ли трети вариант – с известно колебание, има. Само че има нужда от ясен регламент и механизми за вземаме на решения. Няма ултиматуми, има последен шанс – да има правила, ред и гаранции, че правителството ще работи и ще постига резултати за хората, заяви Дончев.

Зам.-председателят на ГЕРБ се обърна към представителите на некоалиционните им партньори от ПП-ДБ с предупреждението:

Хората извън тази зала да ме слушат много внимателно, единствената разлика след няколко месеца ще е, че първият ще е станал още по-голям и по-силен, а вторият ще е станал трети.

Добрев за ПП-ДБ: Вижда им се краят, надявам се той да е съвсем близо

Още преди 3 г. ги нарекох измамници с бели якички. Доказаха, че съм прав с договорите за газа, спряха директния договор с „Газпром“ и започнаха да купуват през посредници с 30% надценка, заяви Делян Добрев.

До края на миналата година ако не бяхме ние да ги спрем още щяхме да купуваме такъв руски петрол. Те доказват, че съм прав с всеки изминал ден. Върхът на цинизма е, че днес Денков щял да дава лекция за почтеността в управлението, представяте ли си, запита реторично Добрев. Същият този Денков, който цяла година заплашва, че ще си подаде оставката ако ние спрем да купуваме руски петрол, добави Добрев. Същият този Денков, който заедно с Василев принудиха ЕК да даде на България дерогация за купуване на руски петрол, подчерта още Добрев. С 10 млрд. лева финансираха режима на Путин, а Навални като почина, реваха като опечалени майки във фейсбук, подчерта Добрев. Вижда им се краят, надявам се той да е съвсем близо, каза още той. /БГНЕС

Мария Габриел: Ако ще има стабилно правителство, то думата на ГЕРБ ще тежи

Няма как да продължава тенденцията всичко добро, което е свършено в страната за последните девет месеца, да се приписва на ПП-ДБ, а всичко лошо и несвършено да се асоциира с ГЕРБ. Ако ще има България стабилно правителство, то думата на партията ще тежи. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на националното съвещание на ГЕРБ в НДК.

Габриел отбеляза, че в момента не съществува усещане за равнопоставеност в правителството.

Вицепремиерът отбеляза, че отстъпването на мандата на втората по сила формация на изборите е бил сред най-големите компромиси, правени от ГЕРБ, само и само за да се осигури стабилност в държавата.

Габриел благодари на ПГ на ДПС, че когато са се вземали тежки решения за България, са давали своята подкрепа.

Ние със сигурност имаме своя облик и принципи. Ако ще има България стабилно правителство, то думата на партията ще тежи, заяви Мария Габриел. /БГНЕС