Началникът на отбраната ще участва в сесиите на Военните комитети на ЕС и НАТО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участва в пролетните сесии на Военните комитети на Европейския съюз (ЕС) и НАТО, които ще се проведат на днес и в четвъртък.

Във връзка с въведените в световен мащаб мерки за ограничаване разпространението на коронавирусната инфекция COVID-19, срещите на началниците на отбраната от страните-членки на ЕС и Алианса ще се осъществят чрез видеоконферентна връзка.

Във форума на 13 май, който ще бъде ръководен от председателя на Военния комитет на ЕС генерал Клаудио Грациано, ще бъдат обсъдени въздействието на кризата, причинена от пандемиятая върху военните мисии и операции на Евросъюза, и адаптирането им в съответствие с мерките за борба с нея.

На следващия ден, 14 май, в първото онлайн заседание на Военния комитет на НАТО ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с текущите операции на Алианса, отбранителното планиране в НАТО и действията му по подпомагане на съюзниците и партньорите в борбата с преодоляване на проблемите във връзка с пандемията на COVID-19. /БГНЕС