Над 100 хил. руснаци подкрепиха президентската кандидатура на Борис Надеждин

Независимият кандидат Борис Надеждин е събрал над 100 000 подписа на избиратели в подкрепа на кандидатурата му за президент на Русия, според публикация на официалния му уебсайт.


Общо 101 607 души са подкрепили номинацията на Надеждин в 75 региона на страната.

Депутатът, който някога се движеше в политически кръгове, приемливи за Кремъл, се очертава като малко вероятен кандидат за „мир“ преди гласуването през март.

"Хиляди руснаци в цялата страна, както и емигранти в чужбина, включително в Грузия, се редяха на опашка, за да го подкрепят", предаде АФП.

„Дойдох тук, за да сложа подписа си за Надеждин... защото той е кандидатът, който се противопоставя на специалната военна операция“, каза 53-годишната Авдеева.

„Искам да има някаква алтернатива. Всички останали кандидати имат същия дневен ред като Путин“, добави тя.

Според руското избирателно законодателство, за да осигури валидна номинация, Надеждин трябва да получи общо 100 000 подписа от повече от половината региони на Русия, които трябва да бъдат предадени на Централната избирателна комисия (ЦИК). Тъй като има ограничение от 2500 подписа за регион, екипът на Надеждин се стреми да представи подписи от цели 40 региона.

В понеделник вечерта неговият изборен екип обяви, че е събрал близо 85 000 подписа. Цифрите на уебсайта обаче показват, че необходимият брой досега е постигнат само в осем региона.

„Вече сме събрали 101 хиляди подписа, но не всички от тези подписи ще свършат работи. В ЦИК ще трябва да бъдат внесени 105 000 валидни подписа и затова трябва да съберем колкото се може повече. Сега ще поставим цел от 150 000“, се казва в Телеграм канала на Надеждин.

Представител от щаба на Надеждин потвърди пред новинарския сайт "Медуза", че броят на подписите в момента е недостатъчен за регистрация.

Процесът на събиране в регионите ще приключи на 25 януари, като подписите от жители на Москва, регистрирани в други региони, ще имат малко по-дълъг срок. /БГНЕС