Над 100 участници мерят сили в първия Национален брейк турнир в София

Тренировъчната зала на Арена Армеец е огласена от музика и брейк танци, а поводът е провеждането на първия Национален брейк турнир, организиран от Българската брейк федерация. В него участват танцьори на възраст от 7 до 35+ години, които се състезават разделени по пол и възраст. Председателят й Калин Калинов каза за БГНЕС, че от два дни вече са и членове на Българския олимпийски комитет.

„Идеята е на национално ниво да повдигнем танцовия дух с тези турнири и в последствие да излъчим шампиони, които да представляват страната ни на международно ниво. За тази година имахме предложение да се включим към европейското първенство в Сочи, но нямахме проведени турнири, от които да излъчим шампиони и се наложи да изпуснем този шампионат“, обясни той и добави, че имат покана в края на годината да се включат в Световното първенство по брейк в Нанджи в Китай.

Той каза още, че брейкът е олимпийска дисциплина от декември 2020 г., а през 2024 г. в Париж ще се проведат първите олимпийски игри, в които ще участва този вид танци.

Калинов коментира също така, че през годзините интересът към брейка е бележил както възход, така и спад, но сега като чели е в златната среда.

„Надяваме се с влизането на брейка в олимпизма да се повиши интересът към него и да има по-голяма масовост и достъпност за практикуващите“, изрази надежда председателят на федерацията.

Веселин Манолов, който е член на УС на федерацията и собственик на брейк клуб в „Орландовци“ добави, че текучеството от страна на децата е голямо, но винаги има желаещи.

„Брейкът не е само въртенето на глава и салтата. В брейк състезанията се оценяват до голяма част технически стъпки, които са на земята, изпълнявани на ръце, на крака, с допълнителни елементи. Оценява се оригиналност. Ако аз имам едно оригинално движение и някой друг го изпълни, съдиите не го оценяват, тъй като виждат, че е откраднато. Трябва да има креативност. Съдиите оценяват музикалност, креативност, чистота на движенията, ритмични стъпки и др.“, обясни Манолов, чиито професионален път минава и през участия в програми на Нешка Робева.

Да покаже какво може е дошъл 14 годишният Константин Шарапчиев. За него брейк танците са начин на живот, а ги открива благодарение на кака му, която когато е бил по-малък се е занимавала с хип хоп. Ученикът обясни защо е избрал брейка пред друг вид спорт.

„Брейкът едновременно е спорт и танци, и повече ми харесва. За мен брейкът е начин на живот, защото където чуя музика и мога да се сетя за него“, мотивира се той и споделя, че освен с брейк се занимава и с рисуване.

Сесилия Попова е тук в качеството си на танцьор и помощник-треньор в школа.

„От 5 години се занимавам с брейк. Първо се занимавах с хип хоп танци. Мои приятели от залата ме заведоха на брейк. Отидох за първи път и си останах там до ден днешен“, спомня си Попова началото.

Тя ни разяснява и каква е разликата между хип хопа и брейка, въпреки че и той спада към тази група танци.

„Разликата е голяма, защото в брейка се изисква много повече физическа сила, защото движенията са както горе, така и долу на земята. Използват се освен краката и ръцете, главата, гърбът, всяка част от тялото“, разказа тя и сподели, че не е важно дали човек е нисък или висок, а дали тежат костите и кокалите му.

Сподели, че тя може да изглежда слаба, но има тежки кости, които изисква да влага повече усилия, за да постига успехите си, но това не я демотивира.

„Физическата сила, дисциплината и да си по-издръжлив изисква повече усилия. Най-трудното в брейка е дисциплината и да не се откажеш“, обясни Попова.

Тя сподели, че иска да бъде пример за по-малките поколения, защото брейк танците са страхотно нещо и би се радвала, ако по-малките се докоснат до това нещо.

Турнирът се провежда с подкрепата на „София 2018 - Европейска столица на спорта“, район „Сердика“, ReBrand и FlagFlag./БГНЕС