Над 100 задържани в Русия на митинги в памет на Навални

Руската полиция е задържала повече от 100 души на спонтанни митинги в памет на починалия опозиционен лидер Алексей Навални, съобщи правозащитната група OVD-Info.


47-годишният критик на Кремъл излежаваше 19-годишна присъда в затвора в Арктика, когато властите обявиха смъртта му, което предизвика скръб сред поддръжниците му.

Отделни граждани бяха забелязани да се събират и да поставят цвета на импровизирани паметници в цяла Русия късно снощи. В някои от случаите те бяха задържани от полицията, става ясно от кадри, публикувани в социалните медии.

Към 17 февруари „над 101 души“ вече са били задържани в 10 града, включително 64 във втория по големина град в Русия Санкт Петербург, съобщи OVD-Info. Единадесет души са били задържани в столицата Москва, а множество други в градовете Нижни Новгород, Краснодар, Ростов на Дон и Твер.

Протестите са незаконни в Русия според строгите закони срещу дисидентството, особено строги мерки са наложени върху митингите в подкрепа на Навални. Властите в руската столица предупредиха вчера гражданите да не участват в масов митинг в центъра на Москва. /АФП