Над 111 хиляди ученици от VII и X клас се явяват на външно оценяване

Над 111 000 десетокласници и седмокласници се явяват на Национално външно оценяване. Журналист изтеглите да работят по вариант 1, предаде репортер на БГНЕС.

Зам. - министърът на образованието Мария Гайдарова каза, че 50 десетокласници са карантинирани, а 16 са седмокласниците.„Те ще могат да се явят на НВО по български език и литература днес“, каза тя и обясни, че НВО за 10 клас се провежда за първи път тази година и подчерта, че то е законово регламентирано и задължително.

Зам.-министърът припомни, че миналата година НВО е било отменено с решение на парламента, но тази година няма как това да бъде направено, тъй като няма действащо Народно събрание.

В отговор на въпрос на БГНЕС Гайдарова поясни, че няма резервна дата за децата, които са болни и не може да се явят днес на НВО. Тя добави, че се обсъжда въвеждането на такава възможност.

„Смисълът на НВО за 10 клас е ние да имаме на национално, регионално, на училищно ниво ориентири за политики и за това как да подобряваме качеството на образованието. Също така ученици от обединени училища ще използват тези оценки, за да могат да кандидатстват по допълнителен държавен план-прием“, обясни тя и уточни, че оценката от НВО не формира бал в приема./БГНЕС