Над 120 хил. грузинци на митинг за членство в ЕС

Над 120 хиляди грузинци излязоха на шествие по улиците на Грузия в подкрепа на кандидатурата на страната за членство в Европейския съюз, дни след като Европейската комисия препоръча отлагане на кандидатурата на Тбилиси.

Размахвайки грузински, украински и европейски знамена, десетки хиляди демонстранти заляха главния път към грузинската столица Тбилиси.

В считаната за най-голямата демонстрация в страната от десетилетия, най-малко 120 000 души участваха в "Марш за Европа" в Тбилиси.

Данните за броя присъстващи е на АФП на базата на видеозаписи, заснети от дронове.

Граждани с плакати "Ние сме Европа" изпълниха площада под звуците на химна на ЕС - "Одата на радостта".

Митингът беше иницииран от водещите продемократични групи и подкрепен от всички опозиционни партии, и имаше за цел да "демонстрира ангажираността на грузинския народ към неговия европейски избор и западните ценности".

„Европа е исторически избор и стремеж на грузинците, за който всички поколения са давали жертви“, заявиха организаторите на митинга във Фейсбук.

Един от организаторите, активистът за правата Шота Дигмелашвили, прочете манифест, обявяващ нов митинг в петък, и стартирането на "ново народно движение", което ще включва опозиционни партии, но ще бъде доминирано от граждански активисти.

„Ние ще формулираме нашите искания към правителството и ако то не успее да ги изпълни, силата на мирната съпротива ще помете всички онези, които извеждат Грузия от релсите на европейския й път. Народният гняв ще бъде насочен срещу (основателя на управляващата партия) олигарха Бидзина Иванишвили", за когото се смята, че проваля членството на страната в ЕС.

Според биолога Лили Немсадзе, на 68 години, „отказването на Грузия от статут на кандидат за член на ЕС ще означава, че ще останем в сферата на влияние на Русия“. Руският президент Владимир Путин ще тълкува това като зелена светлина за повторно нахлуване в Грузия, коментират демонстрантите.

Очаква се до петък лидерите на ЕС да вземат решение за предоставяне на статут на кандидати на Украйна, Молдова и Грузия, които подадоха молби за членство в ЕС малко след като Москва обяви война на Киев на 24 февруари.

Кандидатурата на Грузия за членство както в ЕС, така и в НАТО, залегнали в конституцията на страната, отдавна не се харесват на Кремъл. Това напрежение ескалира през 2008 г., когато Русия нахлу в Грузия.

В петък Европейската комисия препоръча на Европейския съвет да предостави статут на кандидат на Киев и Кишинев. До края на годината ЕС ще преценява дали и как Грузия отговаря на редица условия за статут на кандидат-член. Комисията също така препоръча да се предостави на Грузия „европейска перспектива“, нещо, което нейният ръководител Урсула фон дер Лайен нарече „огромна стъпка напред“ по пътя на Грузия към членство.

В понеделник върховният представител на ЕС уточни, че Грузия трябва да извърши повече реформи, преди да може да се присъедини към блока.

Премиерът Иракли Гарибашвили в петък приветства „историческото решение за предоставяне на европейска перспектива на Грузия“ и обеща да работи с Брюксел за „изпълнение на всички изисквания и получаване на статут на кандидат“.

Европейската комисия заяви, че условията, които Тбилиси трябва да изпълни, за да получи статут на кандидат-член, включват прекратяване на политическата поляризация, напредък в свободата на медиите, съдебната система и изборните реформи, както и "деолигархизация".

По-рано този месец Европейският парламент прие необвързваща резолюция, призоваваща ЕС да наложи лични санкции срещу най-богатия човек в Грузия Иванишвили заради неговата "разрушителна роля" в политиката и икономиката на Грузия.

Украйна, Грузия и Молдова подписаха споразумения за асоцииране с ЕС, предназначени да ги сближат икономически и политически.

Споразуменията включват и споразумения за свободна търговия между страните и ЕС, както и безвизово пътуване за неговите граждани за кратък престой в Шенгенското пространство. Споразуменията, обаче, не дават гаранция за евентуално членство в ЕС./БГНЕС