Над 140 проекта на български медии и организации от чужбина се борят за финансиране

Над 140 проекта са кандидатствали за финансиране от Министерството на външните работи по програмата за подпомагане на българските медии и организации извън страната за 2022-2023 г., предаде репортер на БГНЕС.

Програмата е одобрена от правителството на 28 ноември 2022 г. Във връзка с изпълнението на Програмата през изминалата 2022 г. са одобрени допълнителни разходи по бюджета на външнополитическото ни ведомство в размер на 200 000 лева.

„Преобладаващата част от предложенията предполагаха провеждане и отчитане на дейностите през 2023 г. което, поради заложените в програмата срокове, доведе до невъзможност за тяхната реализация“, заявява външният министър Николай Милков. В тази връзка са взети мерки за удължаване на програмата.

Тъй като стойността на постъпилите над 140 предложения надхвърля многократно одобрената сума от 200 000 лв. за тяхната реализация, процедурата по селектиране все още не е приключила.

До 20 януари 2023 г. проектите бяха класирани от дипломатическите ни представителства, подкрепени с анализ за очакваното въздействие от реализирането им. Предстои заседание на специална комисия в МВнР в първите дни на февруари, която на базата на тези аргументирани предложения да одобри проектите, които ще получат финансиране. /БГНЕС