Над 150 автомобила дефилираха на ретро парад в Бургас

Ретро парад за 15-ти път се провежда в Бургас. Любителите на стари и редки автомобили могат да разгледат в Морската градина над 150 стари возила, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Тази година призивът, който отправят организаторите е „Да правим децата щастливи“.

Преди две години изложението на автомобили помогна да се съберат средства за операция на момиченцето, което е с диагноза детска церебрална парализа. След две успешни операции в Съединените щати, Цвети вече може да ходи.

„Цвети вече ходи на училище беше първи клас, наесен ще е втори, чувства се прекрасно, сама е в училище справя се самостоятелно…”, сподели за БГНЕС майката на Цвети - Павлина Байлова.

Колекционер от Старозагорския ретро клуб е направил трабант амфибия специално за Цвети. „Имаме си въдица, мрежата е с нас, котвата, когато се наложи я пускаме на по-големи дълбочини и ловим риба”, сподели Иван Николов и качи Цвети на капака на трабанта, облечена като златна рибка.

Топ атракция на тазгодишното издание ще бъде автомобил „Piers Arrow“ от 30-те години на миналия век, който ще бъде показан за първи път в Бургас.

Тези автомобили са правени до Втората световна война за кралски дворове и правителствени нужди. Към момента има две такива коли в Белия дом и една, която е била притежавана от най-дълго управляващия монарх в историята на Япония-Хирохито. Собственикът Алберт Асилелов притежава едно от най-добрите студиа за реставрация на американски автомобили в Източна Европа.

„Автомобилът го купих от Америка преди 15 години, реставрирах го три години и половина. Това и „Пиърс-Ароу“, много интересна марка, дадох му нов живот. Това е американският „Ройл Ройс за времето си”, разказа за БГНЕС Алберт Асилелов, който от 10 години живее край морето.

Валентин Дойчинов от Авто клуб „Туида“- Сливен ще представи „Buick“ от епохата на Ал Капоне. 80-годишен трактор „Ланц – Булдог“ (Lanz Bulldog), притежание на германски колекционер, Мерцедес кабриолет, много рядка серия, реставриран в Хасково ще видят още любителите на ретро возилата.

За първи път в България ще бъде показан специален „Hod Rod“, произведен и закупен от Америка на бургаски колекционер. /БГНЕС