Над 170 000 хил. тона украинско зърно са достигнали до гладуващите в Африка

Като част от инициативата „Зърно от Украйна“ над 170 000 хил. тона украинско зърно са достигнали до гладуващите хора в държави като Сомалия, Етиопия, Кения и Йемен. Непровокираната и незаконна агресивна война на Русия срещу Украйна обаче изостри съществуващите предизвикателства пред продоволствената сигурност по света и ескалира глобалната хранителна криза.


Това се казва в документ, подписан от участниците във втората международна среща на върха „Зърно от Украйна“, който беше публикуван на сайта на украинското президентство, предаде репортер на БГНЕС.


Конференцията се проведе под егидата на украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

„Продоволствената сигурност е все по-неотложна грижа за хората навсякъде, но най-вече в развиващите се страни от Глобалния юг. От решаващо значение е да се гарантира, че безопасната, питателна храна е налична, достъпна и достъпна за всеки“, се казва в изявлението.

В документа се припомня, че преди година в Киев се проведе първата международна среща на върха за продоволствената сигурност, която постави началото на хуманитарната програма „Зърно от Украйна“. През първата година в инициативата се включиха 34 държави и международни организации.


Украйна е един от водещите световни доставчици на храни. Също така е надежден партньор на Световната хранителна програма на ООН. Като част от инициативата „Зърно от Украйна“ над 170 000 тона украинско зърно бяха доставени в Сомалия, Етиопия, Кения и Йемен. Повече от 25 държави са обещали около 220 милиона долара в подкрепа на хуманитарната програма.

Непровокираната и незаконна агресивна война на Русия срещу Украйна обаче изостри съществуващите предизвикателства пред продоволствената сигурност по света и ескалира глобалната хранителна криза. Русия не само води война на бойното поле, но също така се стреми да предизвика глобална продоволствена криза чрез унищожаване на цивилната пристанищна инфраструктура на Украйна и зърнохранилища, блокиране на черноморското крайбрежие на Украйна и предотвратяване на легален транзит в териториалните води на Украйна.

„Ние силно вярваме, че заплахата за глобалните доставки на храна не трябва да се използва като оръжие за война и припомняме, че гладуването на цивилни като тактика на война е забранено. Страните, които компрометират продоволствената сигурност, трябва да се сблъскат с незабавни международни последици“, се подчертава в изявлението.

Участниците отбелязаха, че украинската инициатива „Зърно от Украйна“ може да послужи като ефективен инструмент за реагиране на острия глад и подчертаха Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г., като подчертаха правото на мирно преминаване за кораби на всички държави, включително търговски кораби, което е от решаващо значение за глобалната хранителна стабилност.

„Всеки има право на стандарт на живот, подходящ за неговото/нейното здраве и благополучие, включително храна, както е отразено в член 25 от Всеобщата декларация за правата на човека. Прекратяването на Черноморската инициатива за зърно, която помогна за смекчаване на глобалните натиск върху продоволствената сигурност, е причина за дълбока загриженост.

Опитът на Русия да използва подновяването на Черноморската зърнена инициатива като разменна монета за облекчаване на санкционния режим, установен в отговор на агресията на Русия и нарушенията на международното право, е неприемлив“, се казва в документа.

В съвместното изявление се отбелязва, че Украйна активно създава заедно със своите партньори алтернативни маршрути, като пътищата за солидарност Украйна-ЕС, включително Дунавския коридор и Балтийско море, за да подкрепи износа на зърно за световния пазар, което помага на всички нуждаещи се страни .

„Ние приветстваме усилията на Украйна за постигане на справедлив и устойчив мир. Подкрепяме целите и принципите на Формулата за мир от президента на Украйна Володимир Зеленски и вярваме, че постигането на справедлив и траен мир ще допринесе за глобалната продоволствена сигурност“, се казва още в съвместното комюнике.

Страните също така високо оценяват усилията на международната общност, насочени към подкрепа на украинската икономика, която е важна за световната продоволствена сигурност: „Уверени сме, че като работим заедно, ще преодолеем отрицателните хуманитарни и икономически последици от световната хранителна криза, изострена от агресивната война на Русия срещу Украйна. Ние приветстваме и насърчаваме непрекъснатите съвместни усилия на международната общност за увеличаване на натиска върху Русия, облекчаване на черноморските пристанища на Украйна и приоритизиране на глобалната продоволствена сигурност“. /БГНЕС

Тагове: