Над 2,5 милиона американски тийнейджъри използват електронни цигари

Броят на тийнейджърите, използващи електронни цигари, е скочил с 500 000 през тази година, или с 24%, тъй като повече от 2,5 милиона ученици в средните и висшите училища са признали, че са използвали устройствата през последните 30 дни, според ново проучване на Агенцията по храните и лекарствата и Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

"Това проучване показва, че младежите в нашата страна продължават да бъдат привличани и пристрастявани към все по-широкото разнообразие от марки електронни цигари, използващи ароматизиран никотин", заяви в изявление Диърдър Лорънс Китнър, директор на Службата за пушене към Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

"Нашата работа далеч не е приключила. Изключително важно е да работим заедно, за да предотвратим започването на употребата на каквито и да било тютюневи изделия - включително електронни цигари - и да помогнем на всички младежи, които все пак ги използват, да се откажат от тях".

Проучването се фокусира върху цялата употреба на електронни цигари:

Над от 1 на всеки 4 тийнейджъри използват електронни цигари ежедневно, а повече от 4 на всеки 10 са ги използвали през 20 от последните 30 дни.

Сред тези, които използват електронни цигари, 14,5 % използват Puff Bar, 12,5 % - Vuse, 5,5 % - Hyde, 4 % - SMOK, а 21,8 % използват марка, която не е посочена в проучването.

85% съобщават, че използват ароматизирани продукти за електронни цигари, за чието ограничаване федералните регулатори настояват.

Повече от 14% от учениците в гимназията използват тези устройства./БГНЕС

Вашингтон / САЩ