Над 2 млрд. лв. бюджет за София и актуализация в средата на годината

Бюджет 2022 е с около 200 млн. лева по-голям в сравнение с предходната година, което се дължи на два фактора - увеличението с около 100 млн. лв. на средствата за заплати на учители и почти 100 млн. лв. повече за инвестиционни заеми. Така общият размер на проекта за бюджет 2022 на София е 2 078 156 361 лева.

Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на проекта за бюджет на Столична община за годината, предаде репортер на БГНЕС.

Фандъкова обясни, че собствените приходи са в размер на 830 млн. лв., а парите от данъците на софиянци са 457 млн. лв.

„Това са на практика средствата, които ние можем да разпределяме за осигуряването на различните дейности в града. По-голямата част от средствата гарантират държавно делегираните дейности. Затова увеличението от 200 млн. в сравннеие с миналата година се дължи на първо място на увеличението от държавата на учителските заплати и на второ място 100 млн. лв. от инвестиционни заеми, за да гарантираме изпълнението на стратегическите ни обекти“, посочи Фандъкова.

Кметът на София съобщи, че е напълно възможно е средата на година да предложат актуализация.

Най-големият процент от инвестициите е в сектор „Транспорт“ - 211 млн. лв.. Със 92 млн. лв. осигуряваме старта на строителството на метрото към кв. „Левски“, което ще започне още този месец. Вторият голям акцент в Бюджет 2022 е изграждането и основни ремонти на пътна инфраструктура. Общият размер на средства е 120 млн. лв., съобщи Фандъкова.

Тя отбеляза, че и тази година Столична община не получава и никаква изравнителна субсидия от държавния бюджет и подчерта разликата в местните данъци и различните данъци към държавата.

Софиянци с труда си осигуряват около 40% от данъците в държавния бюджет. 9 млрд. лв. е приносът на гражданите на София към държавния бюджет под формата на различните данъчни приходи. За сравнение, местните данъци, които общината събира от столичани и които инвестира в града са в размер на 457 млн. лв. Разликата е почти 20 пъти. Затова продължавам да настоявам, че когато Столична община иска подкрепа от държания бюджет за проекти или дейности, тя не иска нещо, което не й се дължи. Напротив, искането е една малка част от изработеното от столичани, което да се върне като инвестиция там, където живеят, каза Йорданка Фандъкова.

Според Йорданка цените на горивата вероятно ще продължат да се покачват. Прогнозите за спад, които споделиха с нас от Министерство на финансите, очевидно не са реалистични, подчерта кметицата.

Тя съобщи още, че за да гарантира изпълнението на строителната програма на детски градини, има готовност да поиска целеви заем за строителство на детски градини. Строителството е единственият начин да осигурим места за децата, от което техните родители имат най-голяма нужда, каза Фандъкова.

339 хил. лв. тази година отделяме за отварянето на първата в София детска поликлиника в район „Възраждане“. Над 2,1 млн. лв. ще бъдат инвестирани в различни спортни дейности. /БГНЕС