Над 3 млрд. лв. са донесли в бюджета тютюневите изделия за 2018 г.

През изминалата 2018 година приходите от облагането на тютюневите изделия в България достигат над 3 млрд. лева или 9,5% от всички данъчни приходи в бюджета. По този показател страната ни се нарежда на челните места в ЕС, а в показателите влиза както акцизното облагане, така и начисленото ДДС върху тютюневите изделия.

Данните бяха съобщени на втората годишна конференция „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България", организирана от Института за пазарна икономика (ИПИ), предаде репортер на БГНЕС.

Според представените данни само приходите от акцизи върху тютюневите изделия в България възлизат на 2,5 млрд. лева и бележат постоянен ръст след 2015 година. Близо 97% от приходите от облагането на тютюневи изделия пък се формират от традиционните цигари. Причината за ръста от своя страна се дължи на спада на нелегалната търговия след 2015 година, довел до повишаването на легалното потребление, както и покачването на акцизите през 2016 година.

„85% от цената на цигарите са данъци. Те са най-тежко обложеният продукт на пазара“, обясни Петър Ганев, старши изследовател в ИПИ.

Той припомни, че през 2018 година делът на незаконните цигари в България е на рекордно ниски нива за страната – средно около 5% от цялото потребление, което прави около 700 млн. незаконни къса. „Въпреки ниския дял на нелегалното потребление, то не е за подценяване – незаконните късове цигари са чувствително повече както от цялото потребление на тютюн за свиване, така и от набиращите популярност бездимни тютюневи изделия“, сочат данните на ИПИ.

„Общо криминалните приходи от нелегалното потребление на цигари през 2018 година се изчисляват от ИПИ в рамките на 90-120 млн. лева”, посочи Петър Ганев пред участниците в конференцията.

От анализа на съдебната практика пък става ясно, че предимно с нелегална търговия на тютюневи изделия се занимават безработни български граждани, за които тя се е превърнала в поминък.

„Големи риби хванати няма”, обяви Иван Брегов. Според данните най-честата присъда за заловените е между 6 и 9 месеца затвор, но тя е условна – с отложено изтърпяване.

Интерес предизвикват и данните за ценовата достъпност за цигарите. Средната цена на цигарите у нас е с 20-25% по-ниска от тази в новите страни-членки и наполовина спрямо средните цени в ЕС. Изчислено на базата на средната работна заплата се оказва, че у нас трябва да работиш около 35 минути, за да си купиш една кутия цигари със средна цена 5 лева. /БГНЕС