Над 36 хил. кандидати се борят за постове в общините

Сред най-оспорваните битки на изборите ще бъде тази на вота в София, където за кметското място в Общината се борят 19 души.

Най-много желаещи да са районни кметове има в районите "Красно Село" и "Овча купел", за където има по 18 кандидата. Най-малък е интересът към "Кремиковци", където в изборна битка ще влязат 8 претенденти. По 16 кандидати ще се борят за кметското място в "Слатина", "Лозенец", "Искър", "Младост", "Студентски" и "Люлин".

Заради намалената на един лев партийна субсидия от месец юли насам, политическите партии са свили значително бюджета, който дават за предизборни събития, отразяването им в медиите и за изготвяне и излъчване на предизборни клипове. Така, според изследване на Института за развитие на публичната среда, за първите 20 дни от кампанията политическите субекти са похарчили общо 1 334 411 за медийно отразяване – спрямо минали години сумата остава сравнително много малка. Институтът следи 43 национални и регионални медии – 11 телевизии, 3 радиостанции, 16 вестника и 13 информационни сайта и агенции, които са сключили (и обявили официално пред ЦИК) договори с партиите. /БГНЕС