Над 39 убити, включително 4 деца, при руски ракетен удар на жп гара в Краматорск

Над 39 са загиналите, включително 4 деца, при руски ракетен удар на жп гара в Краматорск, Източна Украйна, съобщи Службата за сигурност на страната.

Жп гарата се използва за евакуация на цивилни, съобщи за АФП спасител.

Журналистите на АФП, пристигнали на мястото на инцидента, са видели поне 20 тела на хора, групирани и лежащи под найлонови покривала до гарата.

Журналистите съобщиха, че четири автомобила до гарата са били унищожени, а останките от голяма ракета с надпис "за нашите деца" на руски език са лежали в непосредствена близост до основната сграда.

Ръководителят на украинската железопътна компания Александър Камишин написа по-рано в социалните мрежи, че "повече от 30 души са загинали, а над 100 са ранени" при нападението срещу гарата. Той заяви, че две ракети са ударили гарата.

"Това е умишлено нападение срещу пътническата инфраструктура на железницата и жителите на Краматорск", заяви Камишин.

Краматорск беше засегнат от руски удари по-рано тази седмица, но иначе до голяма степен беше пощаден от разрушенията, на които станаха свидетели други градове в Източна Украйна след нахлуването на Русия.

Украинските власти предупредиха жителите на източната част на страната да избягат незабавно на запад преди очакваното руско нападение.

Украинският президент Володимир Зеленски определи Русия като "зло без граници" след ракетното нападение днес.

"Те цинично унищожават цивилното население. Това е зло, което няма граници. И ако не бъде наказано, то никога няма да спре", заяви Зеленски в изявление в социалните мрежи след ударите по възел, който през последните дни беше използван от много цивилни, за да избягат от очакваното руско настъпление.

Ръководителят на Съвета на ЕС Шарл Мишел обвини Русия в "ужасяваща" ракетна атака срещу железопътната гара в източния украински град Краматорск, като заяви, че Москва е отрязала пътя за бягство на цивилни.

"Ужасяващо е да видим как Русия нанася удар по една от главните гари, използвана от цивилни, евакуиращи се от региона", заяви Мишел в Twitter.

"Остро осъждам безразборната атака тази сутрин от страна на Русия", заяви в отделен туит външният министър на ЕС Жозеп Борел. /БГНЕС, АФП