Над 4,8 млн. мегават часа са пренесени по IGB за изминалата година

От декември капацитетът на интерконектора Гърция-България е почти изцяло запълнен, достигайки над 94% броени месеци след началото на търговска експлоатация.

4.875 млн. мегават часа са пренесени по газовия интерконектор Гърция-България за периода 1 октомври – 31 декември 2022 г. През декември, само месеци след въвеждането на газопровода в търговска експлоатация, капацитетът на IGB достига резервиране над 94%. Към края на 2022 г. има регистрирани 11 ползватели на интерконектора.

182-километровият газопровод свързва газопреносните мрежи на Гърция и България в точките Комотини и Стара Загора и представлява пряка връзка на България с Трансадриатическия газоповод (TAP). Общият капацитет на IGB е 3 млрд. куб. м. годишно, като 1.57 млрд. куб. м. са резервирани по дългосрочни договори с продължителност до 25 години. Свободният капацитет успешно се предлага на търгове за различни периоди на европейските платформи PRISMA и RBP.

От началото на настоящия отоплителен сезон интерконекторът обезпечава близо 1/3 от зимното потребление на природен газ в България. IGB е първият маршрут за диверсифицирани доставки на природен газ към България, гарантирайки повишена сигурност на доставките и разнообразие на източниците. Наличието на новата инфраструктура допринася значително за конкуренцията на пазара на природен газ, която е предпоставка за оптимални цени към бизнеса и битовите потребители в страната.

IGB създава изцяло нов маршрут през България за пренос на природен газ от нови източници до редица държави, което затвърждава ключовата роля на интерконектора не само на национално ниво, но и за целия регион на Централна и Югоизточна Европа. /БГНЕС