Над 40 държави призоваха Русия да предаде Запорожската АЕЦ на Киев

Над 40 държави призоваха Русия да изтегли войските си от територията на Запорожската атомна електроцентрала и да я предаде на Украйна. Това се казва в изявление, публикувано от мисията на ЕС към организациите на ООН във Виена.

"Разполагането на руски войски и оръжия в атомната електроцентрала е неприемливо", се казва в документа, подписан от представители на 42 държави, сред които всички държави - членки на ЕС, както и САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Япония и други. Според тях действията на Русия нарушават принципите за безопасност, които всички членове на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) са длъжни да спазват.

В изявлението се казва, че Русия трябва да предаде контрола върху атомната електроцентрала на Киев и едва тогава експертите на агенцията ще могат да инспектират централата. Подписалите също така изразиха пълната си подкрепа за усилията на генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси да гарантира безопасността на съоръжението.

През последните дни украинските сили са нанесли няколко удара по територията на АЕЦ "Запорожие", твърдят от Москва. В повечето случаи атаките са отблъснати от системите за противовъздушна отбрана, но са регистрирани снаряди, които са попаднали в инфраструктурата и в зоната за съхранение на ядрени отпадъци. От своя страна Украйна твърди, че атаките са дело на Москва и са метод за "ядрено изнудване".

Запорожската АЕЦ е най-голямата в Европа и произвежда една четвърт от електроенергията в Украйна. Обектът е превзет от руските сили през март тази година. В момента АЕЦ работи на 70% от пълната си мощност, тъй като има излишък от електроенергия, произведена в Запорожка област. Има планове за бъдещи доставки на електроенергия за Крим./БГГНЕС, ТАСС