Над 400 жалби във ВАС срещу носенето на маски

Над 400 жалби са постъпили по електронен път във Върховния административен съд до 14,00 часа днес срещу задължителното носене на маски, регламентирано в Заповед РД-01-197 от 11.04.2020 г. на министъра на здравеопазването. Повечето от жалбите са изпратени на електронната поща на съда пред уикенда, като се очаква да започнат да постъпват и по пощата, съобщиха от съда.

Защитната маска за лице вече е задължителна

Предстои жалбите да бъдат администрирани и редовните да бъдат насрочени за разглеждане в открито съдебно заседание. Съгласно чл. 182, ал. 1 от АПК, в едномесечен срок ВАС трябва да публикува обявление за оспорването на общия административен акт в Държавен вестник.

Предстои администрирането и на всички жалби срещу други заповеди на министъра на здравеопазването във връзка с въведеното в страната извънредно положение.

Със свое определение от 8 април т.г. по административно дело 3297 от 2020 г. тричленен състав на ВАС оставя в сила определение по адм. дело 336/2020 г. на Административен съд - София област, с което не е допуснато искането на физическо лице за спиране на предварително изпълнение на заповеди на кмета на община Елин Пелин за въвеждане на вечерен час във връзка с обявеното в страната извънредно положение./БГНЕС