Над 4000 изоставени автомобила гният по улиците в София

Досега са установени близо 16 000 автомобила, откакто през 2008 г. стартира процедурата по премахване на излезли от употреба моторни превозни средства. От тогава доброволно са преместени около 10 000, а принудително 2000 от фирмата, с която Столичната община има подписан договор. В процедура са 4000 автомобила, които трябва да бъдат премахнати.

Това каза в интервю за БГНЕС началникът на сектор „Контрол по паркирането“ в Столичния инспекторат инж. Полина Асенова.

Тя уточни, че едно превозно средство се счита за излязло от употреба, когато три поредни години не е минавало на технически преглед или когато то е с прекратена регистрация поради тотална щета или е било откраднато. Асенова подробно разясни какъв е пътят на гниещия на улицата автомобил до неговото преместване на площадка за разкомплектоване.

„Кметът на съответния район създава комисия със заповед. В нея участва представител на районната администрация, на Столичния инспекторат и на районното полицейско управление. Когато комисията установи, че един автомобил е излязъл от употреба те поставят стикер-предписание на видно място. От поставянето му започва да тече тримесечен срок за доброволното преместване на автомобила. Ако това не се случи, кметът на съответния район издава заповед и този автомобил бива принудително преместен от фирмата, с която Столичната общината има сключен договор“ , обясни Асенова и добави, че от доста време искат този срок да бъде намален на 1 месец, но това може да се случи само с промяна в Закона за движение по пътищата.

От там искат още да бъде намален и срокът по отношение на годишния технически преглед и той да бъде намален от 3 на 1 година.

Началникът поясни, че след като автомобилът бъде вдигнат от улицата се закарва на площадка за разкомплектоване, където се съхранява поне 14 дни, като по този начин се дава и последен шанс на собственика, ако иска, да си го върне отново.

„Ако собственикът иска да си върне обратно автомобила, той трябва да плати разходите, които са направени за транспортирането му и паркинга. В случай, че не го потърси, собственикът не дължи нищо, а ние имаме ангажимент този автомобил да бъде с прекратена регистрация в отдел „Пътна полиция“ към СДВР“, каза още Полина Асенова. /БГНЕС