Над 450 боксьори се включват в 73-то издание на турнира „Странджа“

Над 450 боксьори ще се включат в 73-то издание на престижния турнир „Странджа“, предаде репортер на БГНЕС. Надпреварата ще се проведе между 20-27 февруари в зала „София“. На пресконференцията преди съревнованието в Пресклуб България присъстваха президентът на БФ Бокс Красимир Инински, генералният секретар на федерацията Светослав Сапунджиев, старши треньорите на националните отбори за мъже и жени съответно Жоел Арате и Ангел Ангелов, легендата и треньор на Станимира Петрова Петър Лесов, самата Петрова, както и други състезатели при мъжете и младежите – Хавиер Ибаниес, Кристиан Николов, Радослав Панталеев, Даниел Асенов, Радослав Росенов и Уилям Чолов.

Надпреварата ще се проведе между 20-27 февруари в зала "София".

Не мога да не отбележа фактът, че са ни избрали за този значим турнир, това означава, че сме свършили добра работа като екип. Чупим всички рекорди за турнир в световен мащаб, не е имало досега такова нещо“, започна Инински. „460 заявки имаме към момента. По три сесии ще се провеждат на ден. Това ще продължи до полуфиналите. Финалите ще бъдат в два дена, две сесии, 26 и 27 февруари. Ще има олимпийски и световни шампиони при мъжете и жените, в общи линии най-доброто идва при нас. Входът за ученици ще бъде безплатен, ще се спазват всички противоепидемични мерки. В първия златен турнир домакин ще бъде България. Ще има сребърни и бронзови турнири, които ще дават точки за световната ранглиста. В златния ще има три турнира. Ще има осигурен награден фонд от 200 000 долара, който ще бъде разпределен във всички 25 категории. Няма засега промяна в съдийството, в момента има тестове“, добави Сапунджиев относно турнира.

Старши треньорът на мъжете Жоел Арате очаква отборът да покаже своите качества. „Благодаря на федерацията, че ни финансира за това голямо събитие. Хавиер ще се бие със същия боксьор, с който имаше инцидент на полуфиналите – французин. Очакваме да покажем качеството, което притежава целият отбор. Трябва да подчертаем подобрението и напредъка на Кристиан Николов и също така новите момчета, които преминаха от младежкия в мъжкия отбор, те имат силно желание да се докажат От нашите най-опитни състезатели очакваме най-добрите резултати“. Ангелов добави, признавайки за проблеми при подготовката: „И аз благодаря на федерацията, разболяха се момичетата, съкратихме на двуседмична, с температура, с главоболие, основните ни състезателки – Станимира Петрова, Габриела Петрова, Мелис, наруши се подготовката още в началото. Но момичетата са много мобилизирани, сигурен съм, че ще се представят достойно. Няма да има промени в категориите“.

Президентът на БФ Бокс Красимир Инински.

За съжаление, не проведохме пълноценно тренировката, пропуснахме около седмица. Направихме два спаринга, предстои ни утре още един, момичетата навлизат в добра форма. Турнирът „Странджа“ винаги преди големи първенства показва на какво ниво сме и за Световното да си направим сметка какво липсва на състезателите. Надявам се, макар и с тези пропуски, че ще се представим добре. Аз се надявам, че тя (Станимира) ще навлезе силно в турнира, да свикне с новата категория и след това да се цели в световната титла. Печелила е много пъти „Странджата“, надявам се пак да я спечели“, коментира Лесов.

Треньорът на младежите Борислав Бояджиев сподели, че големите цели са свърши с предстоящите световни и европейски първенства, както и с олимпийския връх. „Едва ли има българин, който се занимава с бокс, да очаква нещо, което няма да се случи. Разбира се, очакванията са за максимално добро представяне на фона на тяхната моментна форма. Очакванията към младите боксьори да се влеят достойно в редиците на мъжкия бокс. Никога не очакваме слаби резултати. Те винаги ще излязат да воюват за победа – за нас най-важното е успехът. Въпрос на време е да се адаптират към мъжкия бокс. Един сериозен успех в бокса не е моментно състояние, той е процес на развитие. Аз знам, че хората хвърлят прекалено голямо внимание на турнира „Странджа“. Това е един от най-силните турнири в света, но колкото и пъти да бъде спечелен, това не е олимпийско злато“.

Шесткратната шампионка в "Странджата" Станимира Петрова.

За мен турнир „Странджа“ е празник в бокса. Винаги започвам годината с него – всъщност, тази година имахме Републиканско, но аз не участвах. За осми път участвам, шест пъти съм ставала шампионка, върнах се в старата си категория 54 кг. Мотивирана съм и искам да се забавлявам и да се представим добре. Никога няма да преодолея Рио и Токио, имам си цели до Париж“, бяха думите на шесткратната шампионка в надпреварата Станимира Петрова. „И при мен подготовката не мина пълноценно, през тази седмица ще изчистим някои работи. Надявам се да се представим добре“, каза шампионът от миналата година при мъжете Радослав Панталеев. /БГНЕС