Над 48 500 зрелостници се явяват на матура по БЕЛ

Минути преди 7 часа тази сутрин журналист от Bulgaria ON AIR изтегли варианта на матурата по български език и литература на живо в Министерство на образованието, предаде репортер на БГЕНС.

Генерираният вариант е 18 от 11 718 750 възможни варианти заедно с темата.

Общо 48 582 зрелостници участват в държавния зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът започва в 9.00 часа. В училищата са взени всички мерки за дезинфекция, а на входовете на училищата ще се мери температурата на зрелостниците.

Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност – лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати, е необходимо да представят служебна бележка – на хартия или на мобилния телефон. Изискването е да носят химикал, който пише в черен цвят.

Изпитът ще се проведе в 5162 зали на 722 училища в страната.

Заявления за втория задължителен изпит, който ще се проведе на 3 юни, също от 9.00 часа, са подали 37 116 ученици. Други 11 548 са предпочели възможността вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни. /БГНЕС