Над 57 000 първокласници тръгват на училище

На 57 000 първокласници ще тръгнат на училище на 15 септември. Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата 2022/2023 учебна година.

Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тя са 18 училища от 9 области на страната.

За всички ученици и учители са осигурени условия за провеждане на нормален учебен процес.

Учебната година ще стартира присъствено навсякъде. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците.

В 10.00 часа президентът Румен Радев ще участва в тържественото откриване на учебната 2022/2023 година в 43-о ОУ „Христо Смирненски“ в София. Построена в началото на XX век, сградата на училището тази година навършва 115 години. Президентът ще приветства учениците, учителите и родителите, които ще присъстват на празничното събитие в двора на учебното заведение. Сред гостите ще бъдат и представители на местната администрация, образователни и културни институции, общественици и културни дейци, свързани с 43-о ОУ „Христо Смирненски“.

По-рано, от 9.45 часа в централното фоайе на училището държавният глава и директорът Снежина Георгиева ще открият и барелеф на Христо Смирненски. Бюстът на патрона на училището е случайно намерен в началото на годината, захвърлен до кофи за смет, но впоследствие е възстановен със средства, събрани от училищната общност, и с подкрепата на Къща музей „Христо Смирненски“.

Министър-председателят Гълъб Донев ще открие в 9,30 ч утре, 15 септември, новата учебна година в столичното 60 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, чийто възпитаник е бил. Премиерът ще отправи приветствие към учениците, учителите и родителите в рамките на тържеството, след което ще влезе в класните стаи с първокласниците, за да им пожелае лично на добър час и успех.

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов ще присъства на откриването на учебната година в 18 СУ „Уилям Гладстон“ в София (10:00 ч.), а в 13,30 часа ще посети ПГЖПТ „Христо Смирненски“ в Карлово.

Зам.-министър Мария Гайдарова ще открие в 9,30 ч.. STEM център и новата учебна година в езиковата гимназия “Иван Вазов” в Пловдив. Тя ще бъде и на старта на академичната учебна година в Медицинския университет в града (11 часа).

Зам.-министър Надя Младенова ще е на тържеството в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Априлово, община Горна Малина, от 10,30 ч.

Зам.-министър проф. Албена Чавдарова ще открие учебната година в ЕГ „Васил Карагьозов“ в Ямбол в 9,00 часа.

Всички първолаци, придружени от по-възрастни роднини или учители, ще се допускат безплатно на представленията в "Делфинариум Варна" за първия учебен ден на 15 септември 2022 г. За целта е организирана кампания "С нас в първи клас".

Делфинариумът е любимо място на всички деца от Варна и областта. Те ще могат да се срещнат с любимите си делфини Доли, Йоана, Бимбо, Кимбо и Флипър. Правят се по три представления на ден в 10.30 ч., 12 ч. и в 15.30 ч. /БГНЕС