Над 60 държави с писмо до СТО за отказ от патенти за ваксини

Над 60 държави поискаха в специален документ, изпратен до СТО, отказ от защита на интелектуалната собственост за ваксини срещу Covid-19 и други медицински инструменти, докато пандемията бушува, предаде „Гардиън“.

Данни за документа представиха благотворителната организация "Лекари без граници" и неправителствената организация „Knowledge Ecology International“ (KEI).

KEI публикува преработения текст, в който се настоява отказът да бъде разширен и дълготраен.

СТО не потвърди незабавно автентичността на документа, но дипломат, близък до дискусиите, потвърди, че той е истински и е разпространен до всички членове на СТО.

В този текст се казва, че отказът трябва да обхваща всички медицински инструменти за „превенция, лечение и съдържание“, необходими за борба с Covid. В допълнение към ваксините той трябва да включва лечение, диагностика, ваксинация, медицински изделия и защитно оборудване, заедно с материалите и компонентите, необходими за тяхното производство.

Документът също така заявява, че отказът трябва да продължи „най-малко три години“ от датата на влизане в сила, след което Генералният съвет на СТО трябва да определи дали може да бъде отменен или трябва да бъде продължен. /БГНЕС