Над 60 държави с щандове на благотворителен базар в София

За 25-та поредна година се проведе благотворителен базар на Международния женски клуб-София. Сред гостите бяха американският посланик Н. Пр. Херо Мустафа и бившият български премиер Симеон Сакскобургготски със съпругата си доня Маргарита, предаде репортер на БГНЕС.

Тази година участват над 60 държави с щандове. Организаторите от Международния женски клуб ще подкрепят със събраните средства 30 социално значими каузи. Броят не е случаен – точно преди три десетилетие е учредена организацията.

Ръчно изработени продукти, сувенири, облекла и национални обичаи бяха представени на отделните щандове на посолствата. Под голям флаг на американското посолство лично новият дипломат номер 1 у нас Херо Мустафа приемаше поздравления от десетките посетители, които се снимаха и разговаряха с нея.

„Това е прекрасно събитие и отлична инициатива за нас да се включим в благородната кауза“, заяви за БГНЕС американският посланик и призова всяка страна с посолство да се присъедини към събитието и да популяризират благотворителността.

Събитието е чудесно, придава усещането за празничност, човещина, заяви за БГНЕС и бившият премиер Симеон Сакскобургготски.

На българския щанд гостите посреща Мария Цачева, член на Международния женски клуб. На него са изложени най-популярните продукти на родни производители на храни, бижута.

„Нашият щанд не представлява голям интерес за сънародниците ни, но пък сред най-любознателните са гърците. Те се интересуват за хляба, за сладкарските изделия и традициите и туризма“, разказа Цачева.

„Когато започнахме преди 25 години събрахме 3500 лева. Миналата година бяха над 400 000 лева. Разрасна се, хората го знаят и обичат да пазаруват“, разказа за БГНЕС Албена Матова, член на Международния женски клуб.

Проектите се избират от комитет на клуба с 30 жени, след предварително кандидатстване. Дамите разглеждат всеки кандидат и решават, кой е най-достоен.

„Тази година ще подпомогнем 30 проекта в социалната област, деца в неравностойно положение, жени пострадали от насилие, възрастни и глухи хора“, изброи Матова. /БГНЕС