Над 600 карти за закрила на украинци са издадени в пункта на „Мария Луиза“

В края на март започна работа нов пункт за издаване на регистрационни карти за временна закрила на бежанците от Украйна. Той се намира на бул. „Мария Луиза“ № 91. Тук служители регистрират украинските граждани на 14 работни места от 8.30 до 17.30 часа, предаде репортер на БГНЕС.

„МВР прецени, че гишетата, които са отворени на гарата, са недостатъчни. По тази причина този център, който е изграден и е предвиден за в бъдеще да се издават документи на български граждани, да бъде много бързо реформиран, така че да се отворят достатъчно гишета. Те да са за обслужване на граждани на Украйна, които в момента са бежанци и имат нужда от издаване на карта на чужденец, получил временна закрила“, обясни Светлана Ценева – директор на дирекция „Български документи за самоличност“.

Тук към момента са издадени 610 такива карти. „Най-много са издадени на първи април – 128, на 31 март са 116“, обясни Светлана Ценева. По думите й, пунктът би могъл да издава доста повече карти на украински граждани. „Бихме могли да издаваме доста карти. От понеделник към момента, желаещите доста са спаднали. Украинските граждани в България трябва да знаят, че в този център има най-много работни места за регистрация“, каза Ценева.

Пунктове за временна закрила са открити и на ГКПП „Русе“, ГКПП „Дуранкулак“, в областните дирекции на МВР във Варна, Русе, Видин, Хасково, Благоевград, Враца, Кюстендил, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Перник, Силистра, Разград, Добрич, Монтана, Смолян, Габрово, Шумен, Търговище, София област и Пазарджик.

Пунктове за временна закрила работят и в районните полицейски управления в Балчик, Каварна, Златни пясъци, Несебър, Поморие, Созопол Приморско, Казанлък, Банско, Разлог, Гоце Делчев, Сандански, Албена, Шабла, Дупница, Петрич, Царево, Генерал Тошево, Тервел, Г. Оряховица, Свищов, Чирпан, Раднево, Берковица, Бяла, Ветово, Сливо поле, Две могили, Второ РУ - Пловдив, Пето РУ - Пловдив, Шесто РУ- Пловдив, Първо РУ- Варна, Аксаково, Асеновград, Костенец, Етрополе, Карлово, 3 РУ Варна, 4 РУ Варна, РУ Девня, РУ Провадия.

Служители на МВР работят и в пунктовете за регистрация в централната жп-гара в София, Двореца на културата и спорта във Варна, в сградата на морската гара в Бургас.

На пункта на софийската гара до 5 април служителите на МВР са издали над 4000 карти за временна закрила на украински граждани. /БГНЕС