Над 70 лидери ще участват в Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Едно от най-очакваните събития в международния дневен ред - Общото събрание на ООН, се открива днес в централата на ООН, този път в т. нар. хибриден формат, включващ както физическо участие, така и чрез видеоконферентна връзка.

Повече от 70 лидери, 30 правителствени ръководители и 20 външни министри ще пристигнат в Ню Йорк. Програмата е гъвкава и все още има възможност някои от гостите, потвърдили присъствие, да участват в онлайн-форма. Причината за коригирането на графиците се дължи на ограниченията, свързани с пандемията, чиито условия бяха активно обсъждани и съгласувани между Секретариата на ООН, приемащата страна и държавите-членки.

Към дневния ред с темите за изменението на климата, прехода към чиста енергия, устойчивото развитие, бяха добавени и други актуални теми - ситуацията в Афганистан и отношенията между съюзниците на Запада. В кулоарите на сесията са планирани редица събития.

В Ню Йорк са въведени засилени мерки за сигурност. Около сградата на ООН не може да се доближи никой без специална акредитация.

Още през август САЩ изпрати писма до делегациите с призив да се организират за събития и срещи онлайн, така че предстоящите дискусии да не се превърнат в разпространители на вируса. В същото време самият президент на САЩ Джо Байдън реши да посети лично Общото събрание.

Също през август властите в Ню Йорк изпратиха писмо до новия председател на Общото събрание, - представителя на Малдивите Абдула Шахид, в което бе отбелязано, че допускът до заседателната зала ще бъде възможно само за тези, които са ваксинирани с ваксини, одобрени от Американски регулатор. Шахид първоначално подкрепяше иновациите. По-късно самият Шахид се отказа от това имунизацията да бъде предпоставка за достъп до делегатите в залата.

Междувременно властите в Ню Йорк поставиха специални палатки близо до сградата на ООН, където всеки може да се ваксинира.

Байдън ще бъде домакин на онлайн среща с участието на Председателя на Европейския съвет Антониу Гутериш. В същия ден, в кулоарите на сесията, се планира организиране на среща на Г -20 за Афганистан, но все още не е определено нивото и съставът на делегатите.

Швейцария, Швеция и ЕС също ще бъдат домакини на събитие на високо ниво за подпомагане на Йемен.

Заседанието на високо равнище на Съвета за сигурност на 23 септември ще бъде посветено на глобалното затопляне.

Една от основните теми в кулоарите на сесията ще бъде ситуацията в Афганистан, включително подробности около предоставянето на хуманитарна помощ за страната. /БГНЕС

Ню Йорк / САЩ