Над 8 млрд. ваксини срещу Covid са направени в света

Броят на ваксинациите срещу коронавирус в света надхвърли 8 милиарда. Повече от половината от тях (4,16 милиарда) са в три държави - Китай (2,5 милиарда), Индия (1,2 милиарда) и САЩ (0,46 милиарда).

Досега хората са получили 8,03 милиарда дози Сovid ваксини. Все още не е възможно да се определи колко хора на планетата са със завършен курс на ваксинация, тъй като много страни отчитат само броя на сертифицираните дози ваксини срещу covid.

Преди дни генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че повече от 80% от ваксините в света са отишли ​​в страните от Г-20, а страните с ниски доходи, повечето от които са в Африка, са получили само 0,6% от дозите.

Така например в ОАЕ и в Малдивите почти всички жители, на които е разрешено да се ваксинират, са имунизирани, а в Сингапур, Камбоджа и Куба повече от 90% от населението вече е с поне една доза. Още девет държави - Бруней, Португалия, Китай, Чили, Катар, Южна Корея, Испания, Аржентина и Малта - имат над 80% ваксинирано население. В Русия са извършени повече от 60,8 милиона двудозови ваксинации, а с една доза са максинирани 69,5 милиона граждани. Нивото на колективен имунитет към covid в страната е 51,8%.

Най-малко 15 ваксини срещу коронавирус са разрешени в различни части на света, сред които Sputnik V, Sputnik Light, Epivakkorona и Kovivac, препаратите на американския концерн Pfizer и немския му партньор BioNTech, на британско-шведска компания AstraZeneca и Oxford, на китайските компании Sinovac и Sinopharm, на индийски Covaxin, както и продукти на американските разработчици Moderna и Johnson & Johnson./БГНЕС