Над 80 души и техника са изпратени в помощ на Турция

„Още рано сутринта директорът на пожарната влезе в комуникация с турските си колеги и бяха изпратени 68 служители на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението и 20 единици техника, от звеното гражданска защита към Столична община пътуват 15 души и 2 единици техника. Каквото са поискали от турската страна, им е дадено“. Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев, предаде репортер на БГНЕС.

„Разговаряли сме със спасителите от Българския червен кръст, има подсигурени 5 кучета и 2 машини, които да се включат. По най-бързия начин ще бъде изпратена исканата помощ, както и занапред ще предоставим палатки, където да бъдат настанени пострадалите хора. Всякаква помощ, която бъде искана ще бъде дадена“, заяви още Демерджиев.

Два самолета „Спартан” заминават от авиобаза „Враждебна”, за да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция.

Модул от 58 служители на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” се подготвя да замине за Турция. Те ще окажат помощ на турските си колеги за справяне с последиците от тежкото земетресение в югоизточната част на страната. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и необходимото спасително оборудване. По линия на Столична община за мястото на инцидента също ще замине спасителен екип. Транспортът ще се осигури от българските ВВС, а действията му ще бъдат координирани от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време е бил 7.8 по скалата на Рихтер. Земетресението е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната. Усетено е и в България, Албания, Сирия, Кипър, Египет.

Броят на жертвите расте непрестанно.

Два екипа от Военномедицинска академия (ВМА) ще се включат в помощта, която България ще окаже на Турция след силното земетресение, разтърсило страната по-рано днес. Екипите са в състав лекар-хирург и анестезиологична медицинска сестра и са част от Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други. Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век.

Междувременно ново земетресение с магнитуд 7,7 по Рихтер разтърси Централна Турция, съобщи Европейско-Средиземноморският сеизмологичен център.

Епицентърът е регистриран на 10 км дълбочина, трусът стана около 13.30 ч. днес. Продължават и вторичните трусове, които са с магнитуди между 5,5 и 5,7 по Рихтер. /БГНЕС