Над 80 тона македонско агнешко с нечетливи печати заля пазара

80 тона агнешко месо, внос от Македония, което не отговаря на българските и европейски стандарти, се продава в търговската мрежа у нас, алармира председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев, предаде кореспондентът на БГНЕС от Велико Търново.

Овцевъдната асоциация иска възбрана за над 80 тона агнешко от Македония

От асоциацията са сигнализирали министъра на земеделието и храните Румен Порожанов и Българската агенция по безопасност на храните, а те са обещали да изтеглят количествата от търговската мрежа тази седмица. Македонското агнешко месо влиза в България и Европейския съюз през Гърция, обясни Симеон Караколев. Месото може да се разпознае по това, че е с червен нечетлив печат за разлика от българското, което е със син печат. Македонското агнешко е и с 20% по-евтино от произведеното у нас. „Кланницата е в Кавадарци, Македония, оттам месото влиза в Гърция, преглежда се от гръцки санитарни власти и влиза в България в три склада - София, Добрич, Пловдив. Досега са вкарани над 80 тона”, заяви Караколев. Във вторник от асоциацията на овцевъдите са сигнализирали министър Румен Порожанов и д-р Дамян Илиев, директор на БАБХ. „Ако агенцията по храни работи по правилата, които следва да спазва, това месо, което е с нечетливи печати, трябва да бъде възбранено. Те казват, ще минат в магазинната мрежа и ще бъде възбранено до изясняване на ситуацията”, заяви още Симеон Караколев. Той коментира и цените на агнешкото, родно производство, в навечерието на Великден и почти две седмици преди Гергзовден. „Във фермите цените на дребно са от порядъка на около 6 лева за килограм живо тегло, търговците изкупуват в момента на едро между 4,50 и 5 лева без ДДС на кг живо тегло”, каза той.

За дребните производители обаче изкупната цена е ниска и не покрива разходите им. „Не може да е добра цена 6 лева, защото едно кило царевица е от 35 до 40 стотинки, ечемикът същата работа. Ами, засега някъде около 14 лева е килото...”, заяви и овцевъдът Чавдар Богутев. В търговската мрежа у нас са заредени около 200 тона българско агнешко месо, като цените варират между 13 и 18 лева за килограм. /БГНЕС