Над 90 държави се съгласиха да намалят емисиите на метан с 30% до 2030 г.

Над 90 държави се съгласиха с глобалната инициатива на ЕС и САЩ за намаляване на емисиите на метан с 30% до 2030 г., включително 15 от 30-те държави с най-високи емисии. Това беше съобщено на уебсайта на Белия дом днес.

"На официалната церемония на втория ден от 26-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP26) ще бъде обявено, че над 90 държави са се присъединили към инициативата, включително 15 от 30-те държави с най-големи емисии: САЩ, ЕС, Индонезия, Пакистан, Аржентина, Мексико, Нигерия, Ирак, Виетнам и Канада", се казва в изявлението.

Белият дом обяснява, че емисиите на метан допринасят значително за изменението на климата. Той публикува и план за действие специално за САЩ. Планът призовава петролната и газовата индустрия да намали емисиите с около 75%, като отделните щати трябва да разработят свои собствени мерки. Агенцията за опазване на околната среда подготвя доброволна програма за улавяне на до 70% от емисиите на метан от депата за отпадъци. Властите в САЩ планират да запечатат "стотици хиляди изоставени петролни и газови кладенци, много от които все още отделят метан", като включат и работници от синдикатите. Разработени са и редица мерки за селскостопанския сектор.

По-рано ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви на пресконференция, че ЕС и САЩ ще стартират глобална инициатива за намаляване на емисиите на метан с 30% до 2030 г. на 26-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP-26). /БГНЕС