Над една трета от афганистанците са обречени на глад

Повече от една трета от населението на Афганистан ще се сблъска с глад, смята изпълнителният директор на Световната програма на ООН за храните Дейвид Бийзли. Той нарече ситуацията в Афганистан „ад на земята“. Към момента поне 14 милиона души не могат да осигурят прехраната за себе си и семействата си всеки ден, сочи доклад на ООН.

„Бурята, причинена от талибаните, ще е само добавка към всичко, причинено от сушата, конфликтите, влошеното икономическо състояние, а и от пандемията от Ковид“, каза Бийзли. Той призова политическите лидери да „действат бързо“, като отбеляза, че за да се предотврати хуманитарна катастрофа в страната, организацията ще се нуждае от поне 200 милиона долара спешно до септември.

Ако парите не бъдат осигурени, ситуацията в Афганистан ще се усложни, защото храната, предназначена за жителите на страната, ще започне да се изчерпва следващия месец, а броят на хората, които ще се нуждаят от хуманитарна помощ, ще се удвои.

Още през март ООН публикува доклад, според който Афганистан беше сред 20-те държави, изправени пред остър недостиг на храна, и в нужда от незабавна помощ./БГНЕС