Надал е за осми път на полуфинал в Ню Йорк, Андрееску пренаписа историята

Световният №2 Рафаел Надал победи Диего Шварцман с 3:0 сета (6-4, 7-5, 6-2) в последния 1/4-финал от мъжката програмата на US Open. По този начин испанецът запази стопроцентовият си актив от тази фаза на турнира и се класира за осмия си полуфинал в Ню Йорк.

Поставеният под №20 Шварцман даде отпор на Надал в първите две части, но в крайна сметка не успя да измъкне нито една от тях и бе победен в три сета. Рафа бе далеч от познатото си ниво в мача, като записа повече непредизвикани грешки, отколкото печеливши удари - 39 срещу 35. Въпреки това, той продължава напред.

„Много съм доволен как реагирах в ситуацията. Приех предизвикателството и продължих да се боря - точка след точка. И ето ме тук, на полуфиналите, което е най-важното", заяви след срещата Надал. Негов съперник на полуфиналите ще бъде поставеният под №24 Матео Беретини. 23-годишният италианец надигра след пет сета (3-6, 6-3, 6-2, 3-6, 7-6(5)) Гаел Монфис от Франция. Така Беретини се класира за първи път сред финалната четворка на турнир от Големия шлем.

При жените 19-годишната Бианка Андрееску постигна обрат срещу Елизе Мертенс и след 3-6, 6-2, 6-3 се класира за полуфиналите на US Open. Това е нейното първо достигане до тази фаза и голям прогрес спрямо миналата година, когато отпадна в квалификациите. Тя е първата тийнейджърка от 10 г. насам, която достига до фазата на 1/2-финалите в Ню Йорк.

Представляващата Канада, но с румънски корени тенисистка „проспа" първия сет, но след това влезе в ритъм и проби четири пъти, за да достигне до най-големия успех в кариерата си.

„Някой да ме ощипе. Не мога да повярвам. Само преди година бях в квалификациите на US Open, имах контузия в гърба, а докъде стигнах. Нямам думи, нима това е истина”, каза веднага след срещата Андрееску. В следващата фаза нейна съперничка ще бъде 22-годишната Белинда Бенчич. Швейцарката отстрани Дона Векич след 7-6(5), 6-3.

Другият полуфинал при дамите противопоставя Серина Уилямс и Елина Свитолина. /БГНЕС