Надал и Барти стартираха с успехи на Ролан Гарос

Рафаел Надал стартира с победа участието си на тазгодишния Ролан Гарос, след като надви Алексей Попирин в три сета – в отделните части 6-3, 6-2, 7-6 (3), за около два часа и половина игра.

Надал е във втори кръг в Париж, където го чака Ришар Гаске.

Първите два сета се развиха по идентичен начин, като 13-кратният шампион в Париж реализира един пробив в откриващата част и два във втората. Третият сет бе най-драматичен, като австралиецът осъществи първия си пробив в мача в шестия гейм и поведе с 5-2. Близо до това да вкара срещата в четвърти сет обаче, Попирин се пропука и след два пропиляни сетбола в деветия гейм, Надал показа непримиримия си дух и сетът влезе в тайбрек.

Там испанският Матадор нямаше никакви проблеми и дръпна на бърза ръка с 6-1 точки, преди да затвори мача в своя полза. Третият сет продължи цели 68 минути, като първите два бяха решени след едва 78. Надал спечели 81% от точките на първо подаване и завърши с 28 уинъра и 23 непредизвикани грешки. В спор за място в трети кръг Кралят на клея ще играе с френския ветеран Ришар Гаске, който елиминира сънародника си Уго Гастон в три сета.

Напред продължиха още Андреас Сепи, Филип Колшрайбер, Федерико Кория и Диего Шварцман. В нощната сесия участието си в Париж започва и номер 1 в света Новак Джокович, който има за съперник американеца Тенис Сандгрен.

По-рано през деня, световната номер 1 Ашли Барти започна с труден успех участието си на тазгодишния Ролан Гарос, след като надви Бернарда Пера с 6-4, 3-6, 6-2 за около два часа игра.

Барти заяви след победата си, че не е на 100%.

Австралийката, шампионка от 2019 в турнира, успя да пречупи съпротивата на американката в първия сет след 3-2 пробива в своя полза. Във втората част Пера направи един-единствен брейк във втория гейм, който се оказа достатъчен за успеха в сета.

В заключителната част играта бе равностойна до 3-2 в полза на номер 1 в света, когато тя натисна в ключовите моменти и след три поредни гейма се поздрави с трудната победа. Барти приключи с два пъти-малко уинъри от съперничката, но с близо два пъти по-малко непредизвикани грешки. В спор за място в трети кръг тя ще играе с полякинята Магда Линет, победила французойката Клоуи Паке.

Напред продължиха още Жасмин Паолини, Астра Шарма, Ан Ли, Фиона Феро, Онс Жабер, Мария Сакари, Дженифър Брейди, Елина Свитолина и Барбора Крейчикова. /БГНЕС