Надал и Медведев определят шампиона на АО при мъжете

Рафаел Надал и Данийл Медведев ще се впуснат в битка за титлата на Откритото първенство на Австралия по тенис за мъже. Сблъсъкът между двамата ще бъде в неделя, 30 януари, не преди 10:30 часа българско време.

Шестият в основната схема Надал поделя първото място с големите си съперници на корта през годините Новак Джокович и Роджър Федерер за най-много титли от Големия шлем – и тримата имат по 20 титли. Испанският Матадор е в топ 10 на мъжкия тенис за рекордните 849 последователни седмици (между 2005-21), включително общо 209 седмици като номер 1 след 160 поредни на второто място. Надал има 297 победи и 41 загуби в турнирите от Шлема преди неделния финал, а на Аустрелиън Оупън показателите му са 75-15. Той няма поражение до тук през сезона, като е записал десет поредни победи, и ще играе за втора титла в Мелбърн от шестия си финал на австралийска земя и рекордна 21-а от Големия шлем.

Надал е на победа от рекордна 21-а титла от Шлема.

Надал се завърна на корта след труден край на 2021 година, в който той имаше травма на стъпалото и прекара коронавирус през декември. 35-годишният испанец започна похода си към финала с две чисти победи над американеца Маркос Гирон и германеца Яник Ханфман. Последва четирисетов успех над Карен Хачанов в трети кръг, преди трисетова победа над френския ветеран Адриан Манарино. Най-трудният мач за Надал дойде в четвъртфиналите, където той сломи Денис Шаповалов от Канада в пет сета. На полуфиналите испанецът загуби един сет при победата над Матео Беретини.

Съперникът му в неделния финал Данийл Медведев е втора ракета в света, като за него това ще бъде четвърта поява в спор за титлата на турнир от Шлема и втори пореден на Аустрелиън Оупън. След като отстъпи на Надал във финала на Ю Ес Оупън през 2019 в петсетова битка и на Новак Джокович във финала на АО миналата година, той спря Джокера от календарен Голям шлем, надигравайки го на финала в Ню Йорк през 2021. 25-годишният тенисист надви световния номер 1 Джокович, втория в света Надал и третия в ранглистата Доминик Тийм на финалите на АТП през 2020, за да се превърне в първия играч, който побеждава първите трима тогава в света в историята на турнира.

Медведев спря Джокович по пътя към 21-а титла от Шлема в Ню Йорк.

Той завърши 2021 с най-много победи в АТП – 63, като се изкачи и до рекордното в кариерата си второ място в класацията на Мъжкия тур. Руснакът започна с чиста победа над Хенри Лааксонен, преди да загуби сет срещу представителя на домакините Ник Кирьос. Последва нова трисетова победа над нидерландеца Ботик ван де Зандсхулп, а след това и труден четирисетов успех над американеца Максим Креси. Най-трудният му мач бе в четвъртфиналите, когато обърна от 0-2 сета Феликс Оже-Алиасим от Канада. В полуфиналите той елиминира четвъртия в света Стефанос Циципас.

Надал води в преките мачове с 3-1 победи, като последният бе спечелен от Медведев във финалите на АТП през 2020. Победителят ще си тръгне с чек от малко над 2 млн. долара, докато загубилият – с 1 100 000 долара. /БГНЕС