Надал и Осака са големите победители на „Спортните Оскари“

Тенис звездите Рафаел Надал и Наоми Осака станаха големите победители в най-престижните спортни награди Лауреус, познати още като „Спортните Оскари“.

Надал е Спортист на годината за 2020 на наградите Лауреус.

Надал, който триумфира за 20-и път в турнирите от Големия шлем за титла номер 13 на Ролан Гарос през октомври миналата година, бе определен за Спортист на годината за втори път в кариерата си. Това е и негова четвърта награда Лауреус след предишните две за Пробив и Завръщане на годината.

Останалите спортисти вероятно заслужават трофея толкова, колкото и аз, но това бе моята година и няма как да бъда по-щастлив. Спечелването на Ролан Гарос и изравняването на рекорда на Роджър Федерер беше незабравим момент. За мен означава много да изравня големия ми съперник, но и същевременно голям приятел. Това е нещо много специално, имайки предвид историята ни на и извън корта“, каза Надал.

Лауреус похвалиха Осака за силното й послание на Ю Ес Оупън, където тя спечели втора титла, в подкрепа на движението Black Lives Matter, след като японката подчерта расовата несправедливост, носейки различни маски на мачовете си с имената на афроамериканци, починали в последните години.

Осака позира с наградата за Спортист на годината при жените.

Мисля, че е важно да използвам гласа си. Защото смятам, че често задържам неща в себе си и се притеснявам за това какво мислят хората за мен, но ако има платформа, е важно да я използваш“, сподели Осака. Дигиталната церемония по награждаването в Севиля почете и тенис легендата Били Джийн Кинг, която получи отличие за Цялостен принос към спорта.

Списък с победителите:

Спортист на година: Рафаел Надал

Спортистка на годината: Наоми Осака

Отбор на годината: Байерн Мюнхен

Пробив на годината: Патрик Махоумс

Завръщане на годината: Макс Парът

Спортът за добро: KICKFORMORE by KICKFAIR

Награда за цялостен принос: Били Джийн Кинг

Адвокат на атлетите: Люис Хамилтън

Спортно вдъхновение на годината: Мохамед Салах

Спортен момент на годината: Крис Никич. /БГНЕС