Надал: Медиите ни направиха това, което сме

Рафаел Надал заяви в петък, че без медиите „ние няма да бъдем атлетите, които сме днес“ и се присъедини към колегите си, които не оправдават решението на Наоми Осака да бойкотира пресконференциите си на тазгодишния Ролан Гарос. Японката обяви, че няма да се среща с медиите, обяснявайки решението си с предпазване на психическото си здраве. Четирикратната шампионка от Шлема смята, че традиционните пресконференции след мачовете „допълнително свалят играчите на земята“.

Надал е 13-кратен шампион в Париж.

Надал, 13-кратен шампион в Париж, сподели, че въпреки че уважава решението на номер 2 при дамите, медийното отразяване е една от причините за успеха на спорта. „Разбирам я, но за мен без пресата, без хората, които пишат новините и постиженията, които имаме по света, вероятно няма да сме атлетите, които сме днес. Няма да имаме същото признание, което имаме по света и няма да сме толкова популярни“, каза той.

Осака рискува да бъде глоби до 20 000 долара за пропускането на пресконференции на Ролан Гарос, който стартира в неделя. Най-близката конкурентка и шампионка в Париж от 2019 Ашли Барти каза, че срещите с медиите са част от работата им. „Знаем с какво ще се занимаваме като професионални тенисисти. Не мога да коментирам това, което Наоми чувства или решенията, които взима. На моменти пресконференциите са трудни, разбира се, но и не са нещо, което ме притеснява. Никога не съм имала проблеми да отговарям на въпроси. Със сигурност спя спокойно след срещите с медиите без значение от въпросите на журналистите“, коментира номер 1 в света при жените.

Действащата шампионка на Откритото на Франция Ига Швьонтек, която е близка с Осака, сподели, че е щастлива да говори пред медиите. „Важно е, защото не всеки е професионален атлет и не всеки знае това, с което се справяме на корта. Хубаво е да говориш за това. Въпреки това, тя вярва, че е важно да има система за подкрепяне за „разделяне от омразата или други негативни реакции“.

Осака рискува да бъде глобена с до 20 000 долара за неявяване на пресконференция.

На световния номер 2 при мъжете Данийл Медведев може да му бъде простено за взаимоотношенията с медиите поради баланса му на Ролан Гарос – четири изиграни мача и четири загуби за руснака. „Винаги се опитвам да идвам на пресконференции независимо дали съм в добро или лошо настроение. И дори, когато съм в лошо настроение, мога да се подобря, след като разговарям с Вас“, сподели той. /БГНЕС