Надал надви Фриц в пет сета и се класира за полуфиналите на Уимбълдън

Испанецът Рафаел Надал се класира за полуфиналите на Уимбълдън, след като победи американеца Тейлър Фриц с 3-6, 7-5, 3-6, 7-5, 7-6(10-4) в изключително оспорван и интересен мач на Централния корт в Ол Ингланд Клъб. За място на финала в Лондон Надал ще спори с австралиеца Ник Кирьос.

Рафа започна добре двубоя и проби съперника си за 3-1, но след това нивото му на игра падна, докато Фриц бе стабилен и взе пет поредни гейма, за да спечели първия сет. На старта на втората част Надал отново проби, но след това започва да изпитва физически проблеми и поиска медицински таймаут заради проблем в коремната област. Носителят на 22 титли от Големия шлем беше в тежко положение и изглеждаше сякаш ще трябва да се откаже, но постепенно той успя да възвърне играта си и дори спечели втория сет със 7-5.

Испанецът нямаше възможност да използва силен сервис, но нямаше проблем с придвижването по корта, докато Фриц бе стабилен в третата част, която взе с 6-3. В четвъртата част Надал показа характер и класа, за да се наложи със 7-5 и да вкара мача в решаващ пети сет. В него левичарят от Майорка пръв проби, но изгуби преднината си и в крайна сметка се стигна до шампионски тайбрек, в който опитът помогна на Надал да спечели с 10-4 и да затвори мача след 4 часа и 20 минути игра.

"Настина се наслаждавам да играя такива мачове пред тези фенове. Тежък следобед срещу страхотен играч, поздравявам Тейлър, че играе страхотно през целия сезон. Много съм щастлив, че съм в полуфиналите", сподели Надал след успеха.

"Имам проблем в коремната област, трябваше да намеря начин да сервирам по различен начин. Имаше периоди, в които си мислех, че няма да успея да довърша мача, но този корт и тази енергия ми помогнаха. Надявам се да съм готов да играя в полуфиналите. Ник е много добър играч, особено на трева, ще бъде голямо предизвикателство за мен. Ще трябва да съм на 100 процента, за да имам някакъв шанс", допълни той.

В полуфиналите Надал ще се изправи срещу Ник Кирьос, който победи чилиеца Кристиан Гарин с 6-4, 6-3, 7-6(5). В другия полуфинал един срещу друг ще се изправят Новак Джокович и Камерън Нори. Полуфиналите при мъжете ще се играят в петък. /БГНЕС