Надал постигна четвърти чист успех за 13-и четвъртфинал в Мелбърн

Рафаел Надал се класира за четвъртфиналите на Аустрелиън Оупън, след като надви Фабио Фонини в три сета – в отделните части 6-3, 6-4, 6-2 за около два часа и 20 минути. Испанецът поведе с ранен пробив в откриващия сет, но италианският му съперник се върна при 2-3. Нов брейк за испанския Матадор обаче му върна контрола в частта и след 6-3 той дръпна в резултата.

Надал мина през първата седмица без загубен сет в Мелбърн.

Във втория сет Фонини имаше предимство след реализиран пробив за 4-2, но допусна четири безответни гейма за съперника, което сложи и ефективен край на неговите съпротивителни сили в срещата. Надал направи два пробив в третата част и ще играе за 13-и път в четвъртфиналната фаза на Откритото първенство на Австралия след четвъртия си пореден чист успех в Мелбърн тази година. Испанецът завърши с 24 уинъра и 20 непредизвикани грешки, като достига до този етап на турнира за пети последователен път. Негов съперник в спор за място на полуфиналите ще бъде Стефанос Циципас, който продължи напред, след като стана ясно, че Матео Беретини няма да излезе на корта поради контузия. Надал е с шест победи от седем мача срещу гърка, включително в полуфиналите на Аустрелиън Оупън през 2019. По-рано, Данийл Медведев и Андрей Рубльов постигнаха очаквани победи и ще се изправят в директен руски сблъсък на 1/4-финалите. Медведев надви в три сета американеца МакКензи Макдоналд, докато Рубльов поведе с два сета на Каспер Рууд, преди норвежецът да се оттегли поради травма. Така, двамата ще спорят един срещу друг в спор за място на полуфиналите.

Медведев (л) и Рубльов (д) ликуваха след титлата на Русия за ATP Cup по-рано този месец.

Класирането им за последните осем написа нова история в Оупън ерата, след като двамата се присъединиха към Аслан Карацев, съперник на Григор Димитров, в четвъртфиналите на турнир от Големия шлем за първи път след началото на Оупън ерата през 1968. /БГНЕС